”Nu börjar en ny tid”

avErik Wiman

Naim Ben Said, 31: Det här är historiskt

Foto: Magnus Wennman
Naim Ben Said var med under upproren i fredags - och såg folk gråta av glädje. Klicka på bilden för större format.

TUNIS. Skottlossningar bröt i går eftermiddag ut på flera håll i Tunisiens huvudstad Tunis.

Läget är fortfarande oroligt och ingen vet vem som kommer att ta över styret av landet – men befolkningen hoppas på en ny tid för landet.

– I 23 år har vårt folk inte fått tycka någonting. Nu börjar en ny tidräkning, säger Naim Ben Said, 31.

Aftonbladets Erik Wiman och Magnus Wennman på plats i Tunis.

Söndagen var förhållandevis lugn i Tunis, men polisen öppnade eld vid minst två tillfällen under eftermiddagen. Nu väntar ännu en natt med utegångsförbud.

Ryktet säger att milismän anlitade av ex-presidenten Ben Ali planerar nattliga attentat - och militären har under dagen beslagtagit flera automatvapen i de centrala delarna av huvudstaden.

Hoppas på lugn

Under söndagen inträffade inga större sammandrabbningar mellan polis och demonstranter och nu hoppas invånarna i Tunis att våldet kommer att upphöra.

Alla Aftonbladet talar med gläds åt förändringens vindar. Många använder ordet revolution när de talar om den senaste månadens demonstrationer.

Folket reste sig och lyckades att driva presidenten på flykten.

– Det här är historiskt, inte bara för Tunisien utan för många andra länder i Arabvärlden och i Afrika, säger 31-åriga Naim Ben Said.

Han tillhör den stora gruppen av landets unga och välutbildade befolkning som vill se ett nytt Tunisien.

Men Naim Ben Said vill inte använda ordet diktator när han talar om president Ben Ali, eftersom ordet lätt ger bilden av någon som enbart förtrycker folket.

– Det är inte riktigt sant när det kommer till honom. Han har gjort mycket bra för landet och bland annat stärkt kvinnornas rättigheter, det måste vi komma ihåg.

– Men samtidigt har han slagit ner stenhårt på all opposition. Han har haft all makt i sina händer alldeles för länge.

”Otrolig upplevelse”

Sedan Ben Ali blev president i Tunisien har det varit förbjudet för grupper större än två personer att samlas i anslutning till regeringsbyggnaden. Alla folksamlingar har bryskt skingrats av polisen.

– I fredags trängdes tiotusentals människor på avenyn framför byggnaden. Det var en helt otrolig upplevelse, många grät av lycka.

Inom två månader väntas nyval i Tunisien. Ingen vet vem som kommer göra anspråk på makten. Många fruktar att islamistiska grupper kommer att försöka utnyttja det instabila läget.

– Men det är ingen mening att de försöker. Vi unga kommer aldrig att acceptera dem, vi kommer att fortsätta att sträva efter ett fritt och öppet Tunisien.

18:00: Chatta med Naim Ben Said från Tunis