Greps efter flera år på flykt

NYHETER

Han var en av Sveriges mest efterlysta personer.

Nu kan Aftonbladet avslöja att misstänkte bankrånaren Tomas Olsson, 34, gripits på Irland efter flera år på flykt.

– Efter så många år känns det skönt att få det här avgjort, säger chefsåklagare Christer Petersson.

På rikskriminalens nyupprättade lista över Sveriges mest efterlysta personer - Ikaros-listan - finns allt från misstänkta bankrånare till mördare.

En av dem är Tomas Olsson, 34.

Överlämnas i slutet av veckan

Han blev nu den förste på listan att gripas. Tomas Olsson greps förra veckan efter ett domstolsbeslut på Irland.

– Han överlämnas till Sverige i slutet av veckan. Det blir förhoppningsvis häktningsförhandling på måndag, säger Christer Petersson, chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Hotades med yxa

Tomas Olsson var på 1990-talet en av Sveriges främsta skateboardåkare, men genom åren har han också gjort sig känd som kriminell och dömts för ett planerat värdetransportrån, rånförsök och olaga frihetsberövande.

Den 21 oktober 2005 misstänks han ha slagit till mot SEB i Gävle. Det är det bankrån som placerar honom på Ikaros-listan. Bankpersonal och kunder hotades med yxa och tvingades ner på marken.

Litar inte på svenska rättssystemet

I höstas hittades Olsson av TV3-programmet Efterlyst på en adress på Irland. Han bedyrade då sin oskuld och sa också att han inte "kommer åka fast för något bankrån":

– Jag vill hellre att det här inte ska komma till någon rättegång för jag litar inte på det svenska rättssystemet. Jag har ju åkt fast för en massa grejer jag inte gjort, sa han också.

Claes Petterson