USA har enats om ett förslag

Vita Huset och kongressledamöter förhandlade sent i natt om en höjning av USA:s lånetak. Nu uppges parterna ha nått en överenskommelse, enligt tv-kanalen ABC.

Kongressledarna presenterar nu förslaget för sina medlemmar.

Än har få detaljer läckt ut om överenskommelsen, men enligt ABC kommer president Obama att få genomföra en höjning av skuldtaket över valet 2012. I gengäld ska det införas  åtstramningar på närmare 1 000 miljarder dollar under en tioårsperiod. Avtalet innebär att president Obama skulle få möjlighet att höja skuldtaket med upp till 2 400 miljarder dollar, beroende på hur stora nedskärningar som klubbas igenom.

Informationen kommer från kongresskällor. En representant för Vita Huset säger dock till Reuters att avtalet inte är klart än.

”Mycket nära”

Ledaren för Republikanerna i senaten, Mitch McConnell, säger i en intervju med CNN att förhandlarna är "mycket nära" en uppgörelse.

Han säger att förhandlarna arbetar på en 3 000 miljarder dollar-uppgörelse, som inte innehåller några skattehöjningar.

Demokraternas senator Charles Schumer säger till CNN att avtalet som är på väg kommer att höja skuldtaket tillräckligt för att de ska slippa diskutera det igen innan 2013.

Förslaget presenteras för medlemmarna

ABC rapporterar att kongressledamöterna har börjat presentera avtalsförslaget för sina medlemmar, och väntar nu på deras reaktion. Huvudfrågan är om avtalsförslaget kommer att godkännas.

Enligt ett förslag som diskuterades under natten mot söndagen skulle skuldtaket höjas i två steg: det första på ungefär 1 000 miljarder dollar omedelbart, och en andra höjning på cirka 1 400 miljarder dollar senare i år, skriver AP. Det är detta förslag som nu är aktuellt, och skulle ta president Obama förbi valet 2012.

”Väldigt lite tid”

Republikanerna, som kontrollerar representantshuset, har hittills vägrat att gå med på att höja lånetaket, med hänvisning till USA:s stora och ökande statsskuld, som nu uppgår till knappt 100 procent av landets BNP, eller cirka 14 300 miljarder dollar, vilket motsvarar omkring 90 000 000 000 000 kronor.

Sveriges statsskuld är på cirka 1 000 miljarder kronor, eller omkring 40 procent av BNP.

– Det finns väldigt lite tid kvar, sa USA:s president Barack Obama i ett radiotal i går.

– Det är nu tid att kompromissa för det amerikanska folkets räkning, sa Obama.

Texten uppdateras

Publisert: