Nyheter

Bert Sundström allvarligt skadad

Av: 

Camilla Sundell

NYHETER

Knivhuggen i magen och ryggen samt skallskada

SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström är återfunnen.

Han befinner sig på sjukhus i Egypten.

– Han är allvarligt skadad, säger Olov Carlsson, divisionschef för SVT Nyheter, till Aftonbladet.

SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström, som greps av okända personer i Egypten och fördes bort, är nu återfunnen.

– Vi har fått veta att han befinner sig på ett sjuhus, han är allvarligt skadad, men tillståndet är stabilt, säger Olov Carlsson, divisionschef för SVT Nyheter, till Aftonbladet.

Knivskador

Bert Sundström fått knivhugg i magen och ryggtrakten. Han har också en skallskada och har opererats på ett sjukhus i Kairo.

– Hur allvarlig skallskadan är vet vi ännu inte men det är knivsticken som vi bedömer som mest allvarliga. Bert är vid medvetande och kommunicerbar även om han naturligtvis är svag. Vi har inte kunnat göra några djupare utfrågningar, säger Olov Carlsson till TT.

Enligt svt.se var Bert Sundström vid medvetande vid 21-tiden och ska ha svarat på tilltal. Men det är fortfarande oklart vad som har hänt honom.

Olov Carlsson berättar för Aftonbladet att SVT har säkerhetspersonal samt att representanter från UD är på plats på sjukhuset. Två svenska poliser finns på det rum där Bert Sundström ligger, uppger SVT på sin hemsida.

SVT hittade Bert Sundström genom att söka igenom sjukhus. Olov Carlsson säger till TT att företaget har egna läkare på plats och att ett transportplan som står redo att flyga ut korrespondenten om nödvändigt.

– Vi skulle naturligtvis vilja att han kommer därifrån men det måste göras en medicinsk bedömning. Vi har person som vi anlitat för att kunna göra den bedömningen.

"Kom och hämta honom"

SVT har fyra medarbetare på plats i Egypten, tre av dem har blivit hindrade i sitt arbete. I söndags greps Samir Abu Eid och Pernilla Edholm när de filmade, efter en timme släpptes de fria.

I dag greps Bert Sundström medan han bevakade oroligheterna i Kairo. Gripandet upptäcktes av redaktionen i Stockholm vid tvåtiden på eftermiddagen.

– Han gick ut från hotellet för att kolla läget för att kunna lämna en rapport över telefon. När vår redaktion ringer upp honom för inspelning svarade en arabisk röst att Bert blivit gripen av militär och att vi fick kontakta militären. Därefter bröts samtalet, säger Olov Carlsson, divisionschef för SVT Nyheter.

I telefonsamtalet, som bandades av SVT, sa den okända rösten:

– Vill ni horungar ha honom, så kom och hämta honom.

Reinfeldt fördömer våldet

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fördömer i en skriftlig kommentar till TT ”allt tillgripande av våld i Egypten”.

– Attacker på journalister är fullständigt oacceptabelt och de journalister som har gripits måste friges. Jag hoppas att den svenske journalisten Bert Sundström som skadats allvarligt återhämtar sig så snart som möjlig, skriver Reinfeldt till TT.

– Enligt uppgift försöker nu personal från den svenska ambassaden i Kairo bege sig till sjukhuset där Sundström befinner sig.

Förutom gripandet av Bert Sundström har två norska, tre polska journalister samt tre journalister från Aljazeera gripits och misshandlats under torsdagen. En grekisk fotograf har blivit knivskuren i benet.

I går greps Aftonbladets team, reportern Karin Östman och fotografen Krister Hansson, när de skulle rapportera om läget i en förort till Kairo. De släpptes efter några timmar, men Karin Östman berättar att de flesta journalisterna på hotellet där de bor har varit med om incidenter som försvårar arbetet.

– Nästan alla har varit med om något. De har blivit misshandlade, kvarhållna, fått utrustningen stulen eller tvingats radera minneskort av militären eller Mubarakanhängare. Ärrade krigskorrespondenter säger att det här är det värsta de har varit med om. Det är uppenbart att det är en strategi.

"Olustigt"

Bland journalisterna på plats går det nu rykten om att säkerhetspolisen söker igenom hotellen efter utländska journalister.

– Det känns väldigt olustigt. Vi går ut så tidigt som möjligt, när det är som lugnast, sedan återvänder vi till hotellet, säger Karin Östman.

Teo Zetterman vid UD:s presstjänst säger att departementet följer medierapporteringen om hur journalisterna utsätts i Kairo.

– Självklart ser vi mycket allvarligt på detta, det är mycket oroande, säger han.

Fakta: Angripna journalister

Många attacker mot journalister inträffade på onsdagen och torsdagen i Kairo. Några av dem:  

SVT:s reporter Bert Sundström fördes bort av okända personer på torsdagen.

Sex franska journalister, tillhörande bland annat TF1 och France24 har gripits.

Washington Post uppgav att Kairo-chefen och en fotograf gripits på torsdagen.

Belgiens franskspråkiga tidning Le Soir sade uppgav på torsdagen att det fortfarande var okänt vad som hänt den belgiske journalisten Maurice Sarfatti, som försvann i onsdags.

Aftonbladets Karin Östman och Krister Hansson på plats i Kairo frihetsberövades under flera timmar av egyptisk militär på onsdagen.

TT:s utsände Tomas Bengtsson fördes mot sin vilja bort av militär i onsdags. Han släpptes kort därpå.

Även journalister tillhörande bland annat Al-Jazeera, Al-Arabiya, ABC News, CNN och kanadensisk radio har trakasserats, misshandlats eller rånats.

Källa: TT-AFP, Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: