Facebookgrundarens egna konto hackades

NYHETER

Mark Zuckerberg utsatt för pinsam hackerattack

Foto: Scanpix
Mark Zuckerberg.

De får mycket kritik för hur information om användarna hanteras.

När nu Facebookgrundaren, Mark Zuckerbergs, eget konto kapats av hackare lär kritiken inte minska.

– Det är en pinsamhet som pekar på ett viktigt problem, säger it-experten Joakim von Braun.

(Klicka för större version)

Facebook har kritiserats för att användarnas uppgifter hanteras på ett dåligt sätt, och många lägger ut känslig information på sina konton. Olika säkerhetsbrister har gjort att man ständigt ändrat sekretessinställningar för att blidka kritiker.

Att Facebooks grundare Mark Zuckerbergs konto nu utsatts för en pinsam hackerattack har vållat rubriker över hela världen.

En okänd hackare tog sig in på Zuckerbergs officiella fansida och lade in ett meddelande där han uppmanade Facebook att låta dess användare investera i företaget. I företaget hänvisade hackaren även till Nobelprisvinnaren Muhammad Yunus mikrokreditkoncept.

1 800 gillade hackaren

På den tid som inlägget fanns kvar på Facebook hann fler än 1 800 personer trycka på ”gilla”-knappen och mer än 400 kommentarer följde, enligt CNN. Facebook plockade därefter bort inlägget och har valt att inte kommentera hackerattacken.

– Det är en pinsamhet som pekar på ett viktig problem. De sitter på oerhört mycket intressant personinformation, och uppenbarligen behöver de förbättra sin säkerhet, säger säkerhetsrådgivaren och it-experten Joakim von Braun.

Provokativ attack

Han tror att attacken var menad mer som en provokation än att ha ett skadligt syfte.

– Förut var det status att hacka sig in på Pentagon eller Nasa som ett ställe att visa upp sig och visa hur duktig man varit. Tidigare tyckte man att Bill Gates hade för hög svansföring och behövde tryckas till. Nu kanske man tycker att Zuckerberg behövde plockas ner ett par pinnhål, säger von Braun.

Facebookanvändare råds av it-experten att vara noga med vilka uppgifter man lägger ut på sajten.

– Framför allt ska vara väldigt försiktig med bildmaterial. En bild säger mer än tusen ord. Lägger man ut bilder på en fest där man ser att folk är fulla, kanske det inte så roligt att det upptäcks tio år senare när man söker jobb.

Lanserade ökad säkerhet

Ironiskt nog lanserade Facebook på onsdagen i ett blogginlägg nya uppdateringar man gjort för att bättra på säkerheten.

”En viktig del vid hanteringen av information har varit att skydda den från säkerhetsrisker som virus, trojaner och hackare. Det är därför vi utvecklat ett antal komplexa system som hela tiden arbetar i bakgrunden för att hålla dig säker på Facebook, skrev man i blogginlägget.