Rebellerna trycks tillbaka

avSofi Tagesson

Uppgifter: Libyske utrikesministern har åkt till London

Rebellerna tvingas fly när de attackeras av Gaddafis tungt beväpnade styrkor.

Gaddafis styrkor har i dag tagit tillbaka kontrollen över staden Ras Lanuf.

Oppositionen kunde motas tillbaka när Gaddafis styrkor gick till häftigt anfall mot staden.

– Vad ska vi göra? De har mycket modernare utrustning än vi, säger en av oppositionens soldater.

Oppositionens soldater trycks allt längre österut av Gaddafis styrkor. Jeepar med soldater fyller vägarna, och Sky News stoppar en bil med soldater, på väg österut – från den oljerika staden Ras Lanuf.

– Gaddafis soldater är tungt beväpnade. Vi kan inte göra någonting med vår gamla utrustning, säger soldaten, som egentligen är oljearbetare, till reportern.

De senaste dagarna har oppositionen förlorat kontrollen över tre städer, Nawfaliya, Bin Jawad och Ras Lanuf. De klarar inte att hålla emot när Gaddafis styrkor anfaller.

– Ingen hjälper oss. Vad ska vi göra? säger soldaten.

CIA kan ge stöd

Gaddafis styrkor har nu tagit tillbaka kontroll över de områden oppositionen vann i helgen, med hjälp av de bomber som den internationella koalitionen släppte. Nu ber de om mer flygunderstöd.

Men diskussioner om vad som ska bli nästa steg pågår fortfarande – och de allierade länderna har inte lyckats komma överens. Ett förslag är att ge vapen till oppositionen i Libyen, men bland annat Ryssland och Italien kritiserar förslaget.

Enligt Reuters har USA:s president Barack Obama för några veckor sedan skrivit under en order om hemligt stöd för rebellerna i Libyen. Det innebär att den amerikanska underrättelsetjänsten, CIA, har rätt att i utföra hemlig verksamhet för att hjälpa de libyska rebellerna i sin kamp för att fördriva Gaddafi. Uppgifterna kommer enligt Sky News från en tjänsteman som medverkat på ett möte i Vita huset. Både CIA och Vita huset har avböjt att kommentera.

Musa Kusa på väg till London

Samtidigt fortsätter striderna i Misrata.  Enligt sjukvårdskällor ska minst 18 människor ha dödats av Gadaffis styrkor.

I dag kom också rapporter från AP om att Libyens utrikesminister Musa Kusa är på väg till London. Han ska ha flugit dit i eftermiddags efter att ha besökt Tunisien under två dagar.

I dag har Uganda erbjudit sig att ta emot Gaddafi om han väljer att lämna Libyen och gå i exil.

Debatt Live: Vad ska Jas göra i Libyen?

Läs allt om dagens ämne i DEBATT LIVE - längre ner på sajten.

ARTIKELN HANDLAR OM