Sverige skickar åtta Gripenplan

Men de får inte attackera markmål

Sveriges regering har bestämt sig.

Under ett extrainsatt regeringssammanträde idag antog man en proposition om att skicka Gripenplan till Libyen.

– Att sända svenska män och kvinnor för att skydda civila i ett annat land gör man inte lättvindigt, sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

På väg. Åtta Jas Gripen ska skickas till Libyen.
På väg. Åtta Jas Gripen ska skickas till Libyen.

– Jag tycker att vi har ett moraliskt ansvar att agera när världssamfundet samlas runt en insats. Det handlar om en diktator, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

Vid en pressträff i riksdagshuset berättade statsministern om den svenska insatsen. Han höll upp ett papper från Nato:s Anders Fogh Rasmussen när han talade:

– En officiell förfrågan kom i dag på morgonen, sa Fredrik Reinfeldt.

Kostar 200 miljoner

Sverige ska delta med tre olika typer av flygplan.

Det handlar om åtta Gripen-plan, ett Hercules-plan, ett spaningsplan och en personalstyrka på 125 personer.

Insatsen ska pågå i tre månader, med full styrka under två månader, och kostnaden ska vara högst 200 miljoner kronor. Pengarna tas från Försvarsmaktens budget.

Ska inte strida

De åtta Gripenplanen ska bara användas till att upprätthålla flygförbudszonen över Libyen och inte till att attackera markmål.

– De får alltså försvara sig mot eldgivning men de får inte delta i markstridsinsatser, säger statsministern.

Men om hans eget parti fått bestämma helt, då hade det kunnat bli insatser även mot marken.

– Rollen som moderatledare har lite fått stå tillbaka här inför rollen som statsminister och förmågan att samla nationen i ett läge där vi ber män och kvinnor gå i krig.

Insatsen kräver ett riksdagsbeslut. Enligt planen ska ett sådant tas på fredag förmiddag.

”Inte riskfritt”

– All typ av militär närvaro innebär risker, risker av ett slag som kan innebära människospillan, säger Fredrik Reinfeldt.

Betyder det här att Sverige närmar sig Nato?

– Nej, det innebär att vi än en gång deltar i Nato-ledda operationer som ett partnerskapsland, men väl i respekt för vårt nationella beslut att stå utanför Nato.

Juholt tycker till

Fredrik Reinfeldt betonade att även oppositionen med nytillträdde Håkan Juholt (S) i spetsen har en viktig del i beslutet.

– Vi välkomnar ett nära samarbete med oppositionen i denna viktiga fråga, sa han.

Socialdemokraterna står bakom propositionen. Och partiets utrikespolitiske talesman, Urban Ahlin, är positiv till att Gripenplanen inte får attackera markmål.

– Om man sitter i ett flygplan högt upp i luften och attackerar markmål, då är risken för att man träffar fel och skadar civila mål ganska stor. Vi menar att det är orimligt att utsätta svenska män och kvinnor för den risken, säger Ahlin.

Maud positiv

Centerledaren Maud Olofsson blev den första partiledaren i Alliansen vid sidan om statsministern som uttalade sig.

"Kampen för frihet och demokrati i Libyen är viktig även för oss i Sverige. Det är självklart att vi ska ställa upp i denna internationella insats", skriver hon i en kommentar.

"Vi hade velat att gå längre och ge den svenska styrkan mandat att ingripa mot militära mål på marken. Det återstår att se om svenska och andra länders insatser kommer att räcka för att säkerhetsställa att FN-uppdraget fullföljs".

Publisert: