Ödehusen i Halland

”Här hölls jag fånge”

Av: 

Carina Bergfeldt

Eric Tagesson

NYHETER

Kvinnan kände igen bilderna i Aftonbladet – nu misstänker polisen att det finns fler offer

Efter vad som framkommit i förhör har aktiviteterna i ödehusets källare pågått sedan 2005. I en annons på internet har en 47-årig man efterlyst ”undergivna slynor till min tortyrkällare, för stränga uppdrag”.
Efter vad som framkommit i förhör har aktiviteterna i ödehusets källare pågått sedan 2005. I en annons på internet har en 47-årig man efterlyst ”undergivna slynor till min tortyrkällare, för stränga uppdrag”.

När kvinnan såg bilderna från sextortyrkammaren i Aftonbladet kände hon igen sig.

Det var där hon hölls fången.

En 47-årig man har nu begärts häktad– och polisen misstänker att det finns fler offer.

Det var efter att Aftonbladet publicerat bilder från sextortyrkammaren som kvinnan hörde av sig till polisen. Nu är en 47-årig man anhållen misstänkt för olaga frihetsberövande.

Gåtan med sextortyrkammaren i ett ödehus i Vrangelsro, norr om Halmstad, närmar sig en lösning.

I lördags publicerade Aftonbladets bilder som två hobbyfotografer tagit i huset – sedan tog utredningen fart.

En kvinna i 30-årsåldern hörde av sig till polisen och utredarna fick omvärdera sina tidigare tvivel på att något brott över huvud taget begåtts.

Polisen avvaktade

Kvinnan berättade att hon för cirka fem år sedan hölls fången i statarlängans källare i flera dagar. Då valde hon att inte polisanmäla. Varför vill polisen inte berätta, men de säger att kvinnan gett en förklaring.

Utredningen rubriceras nu som ”människorov”.

Polisen fick tidigt upp ögonen för den 47-årige mannen som är välkänd sedan tidigare. I en annons på en kontaktsida på internet efterlyser han sexpartners till skräckhuset: ”Undergivna slynor till min tortyrkällare, för stränga uppdrag utan möjlighet till nåd. Helst från Halland.”

Men eftersom det inte fanns något känt offer valde polisen att avvakta.

Nekade först

I måndags, när kvinnan hört av sig, hämtades mannen till förhör. Efteråt anhölls han, på sannolika skäl misstänkt för människorov. På torsdagsmorgonen lämnade åklagaren in en begäran om att få mannen häktad.

Aftonbladet intervjuade mannen redan i söndags. Han nekade då till all kännedom om sextortyrkammaren och tonade ner kontaktannonsen:

– På den sajten skriver man bara för att väcka intresse. Jag har ingen tortyrkällare och har aldrig hört talas om Vrangelsro eller något ödehus.

Kan bindas till platsen

För polisen har han dock erkänt att han varit på platsen. Teknikerna har även gjort fynd som binder honom till huset – även om han nekar till att ha ”inrett” källaren.

Nu misstänks 47-åringen alltså för människorov.

– Det finns, som det ser ut i dag, inga sexbrottsmisstankar. Men vi misstänker att fler kvinnor hållits i källaren och vi vill naturligtvis komma i kontakt med dem, säger Lars Hamrén, chef på roteln för grova brott i Halland.

Har pågått i sex år

Lars Hamrén ville i förrgår inte kommentera om hon kunnat peka ut 47-åringen som den som höll henne fången. Inte heller ville han berätta om kvinnan säger sig ha följt med till huset frivilligt.

Efter vad som framkommit i förhör har aktiviteter pågått i källaren sedan 2005. På bilderna finns juice- och läskflaskor med bäst före-datum som indikerar att någon varit där så sent som i januari i år.

Den 47-årige mannen begärde i går, och fick, advokat Leif Silbersky som sin offentlige försvarare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ödehusen i Halland

ÄMNEN I ARTIKELN

Ödehusen i Halland

Halmstad

Brott