Världens giftigaste orm sätter skräck i hyreshus

avAnna Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ormjägaren snokar på vinden - utan resultat

1 av 3 | Foto: LÄSARBILD

Världens giftigaste orm sprider skräck i ett hyreshus i Malmö.

Ormjägare har jagat inlandstaipanen i tre veckor – men ännu vet ingen var giftormen finns.

– Fällorna ser ut som små skokartonger med hål i, berättar hyresgästen Elin

Tre veckor har gått sedan den första lappen kom upp på entrédörren till hyreshuset på Uppsalagatan i Malmö. Världens giftigaste orm – en inlandstaipan – var på rymmen, varnade en anonym ormägare grannarna.

Efter en vecka satte fastighetsförvaltaren upp en lapp med uppmaningen att ormägaren skulle höra av sig. En ny lapp från fastighetsförvaltaren några dagar senare talade om att vinden var avstängd och att en ormjägare skulle gå på jakt i hyreshuset.

Stänger toalocket

Elin och hennes grannar har oroligt väntat på att giftormen ska åka fast. Här och där i huset står små pappkartonger med hål i, berättar hon.

Under tiden har de levt med fasan att vakna upp intill en 130 centimeter lång giftorm. Elin har grannar som tejpat för ventilationshål och själv stänger hon noga toalettlock och dörrar.

Flera grannar i huset har träffat ormjägaren som på dagarna snokat omkring i källaren och på vinden – utan resultat.

– För att inte noja över att bli biten har jag intalat mig att det händer inte mig. Jag förstår att folk har varit oroliga.

Enligt miljöförvaltningen i Malmö har dock ormjägaren gett upp, uppger Sydsvenskan.

– Vi vet inte vem som äger en orm här i huset. Det finns grannar som har misstankar men det kan också vara ett skämt.

Fastighetsägaren har lagt locket på. De boende i huset är irriterade över att trampa runt i ett informationsvacuum – rädda för att i nästa stund kliva på en giftorm.

Dödligt bett

– Blir man biten av inlandstaipanen i Sverige kan man räkna med att dö eftersom vårdpersonalen inte har någon erfarenhet av sådana bett, säger Jonas Wahlström på Skansen-akvariet i Stockholm.

Jonas Wahlström dömer helt ut att jaga giftormen med fällor av kartong. Han är skeptiskt till att en inlandstaipan överhuvudtaget är på rymmen i Malmö. Men finns det en orm har den sannolikt krupit undan i en ventil eller ett skrymsle, säger han.

Risken är minimal att malmöborna möter världens giftigaste orm i farstun, säger Wahlström.

Då är oddsen hundra procent bättre i Stockholm.

– Inlandstaipan finns på ett enda ställe i Sverige och det är på Skansen-akvariet. De är oerhört giftiga så de är inte eftersökta som husdjur. Jag tror att det är sjukt skämt.

Publicerad: