Den nya arabvärlden

Gaddafi hotar med blodbad

Av: 

Sofi Tagesson

NYHETER

”Jag kommer att ge det libyska folket sin frihet och sitt oberoende”

Om NATO eller USA går in i Libyen kommer det att sluta med ett blodbad.

Det sa Muammar Gaddafi när han i dag framträdde i libysk tv.

– Gaddafi kommer att ge det libyska folket sin frihet och sitt oberoende, sa han.

Strax efter lunch på onsdagen inledde Gadaffi ett tal i Tripoli. Talet, som pågick i närmare tre timmar, direktsändes av libysk tv.

Gaddafi valde återigen att lägga skulden för striderna i Libyen på al-Qaida, och säger att protesterna har startats av dem. Han upprepar också att han själv inte har någon egentlig makt – makten har legat hos folket sedan 1977.

Al-Qaidas fel

– Det som händer i delar av Libyen nu är på grund av al-Qaida. Detas motto är "döda". Hela världen känner till al-Qaida. Vi önskar att al-Qaida ställde några krav, då skulle jag förhandla med dem. Men de har inte ställt några krav, de är bara intresserade av att döda.

Striderna ska ha inletts när små vilande celler av al-Qaida attackerade bland annat polisstationerna i några städer. De få libyer som protesterar gör det mot terroristerna, inte mot Gaddafi. Folket är rädda, och många bär vapen.

Att det skulle ha skjutits mot demonstranterna förnekar han bestämt – det har inte avlossats en enda kula mot folket. Mot terroristerna har styrkorna däremot rätt att försvara sig.

– Vi kommer att kämpa till sista blodsdroppen för att försvara vårt land, säger Gaddafi.

– Al-Qaida har fritagit fångar och gett dem vapen, säger han.

Media sprider lögner

Gaddafi anklagar också utländsk media för att sprida lögner om situationen i landet. Han inbjuder FN till Libyen för att kunna bedöma situationen utifrån fakta och inte utifrån de lögner han hävdar sprids av media.

Sedan varnar han för att tusentals libyer kan komma att dö om NATO eller USA sätter sin fot i landet.

Att det skulle råda brist på medicinsk utrustning, mat och pengar förnekar han bestämt, och säger att den som ber om hjälp utifrån gör sig skyldig till landsförräderi.

– Vi är inte som Irak eller Darfur, vi behöver ingen hjälp utifrån, säger han.

Pengarna tillhör folket

Flera länder har de senaste dagarna frusits Gaddafis tillgångar, men han hävdar att pengarna inte är hans; det är folkets tillgångar, och att ta dem är pirateri mot det libyska folket.

– Folken, historien och äran är det enda jag bryr mig om. Jag har inga tillgångar, och jag ser ingen vinning i att ha en förmögenhet. Jag tjänar bara 465 dinarer i månaden. Mitt palats har jag fått i gåva av mitt folk. Folket har gett mig bostäder över hela landet, säger Gaddafi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen