Författarbråk – Läckberg mot Bengt Ohlsson

Succéförfattaren på sin blogg: ”Vad fan har jag gjort honom?”

Först tyckte Svenska Akademiens ständiga sekreterare, Peter Englund, att Björn Ranelid borde hållas borta från skrivandet.

Nu skriver författaren Bengt Ohlsson en krönika om Camilla Läckbergs författarskap.

Han konstaterar att han ”aldrig hört någon säga ett gott ord om hennes böcker”.

”Vad fan har jag gjort Bengt Ohlsson???!!!” svarar hon i ett ilsket blogginlägg.

Rubriken var ”Mitt Glädjerop”.

Men några förtjusta läten kom inte från Camilla Läckberg när hon läste Bengt Ohlssons krönika, som delvis handlade om hennes författarskap.

”Har aldrig läst henne”

Han börjar med att berätta om hur han är på en födelsedagsfest, och hur han och bordsgrannen börjar diskutera läsande.

”Jag vet inte vem av oss som först drog upp Camilla Läckberg. Det kan mycket väl ha varit jag. Men någon måste göra det” skriver han.

Han konstaterar sedan att han ”aldrig läst” en enda bok av författaren.

”Men jag har hört desto mer om henne. Även människor som annars ogärna kryper fram med en egen åsikt vågar sig fram när det handlar om Camilla Läckberg. Då är det riskfritt att säga att man visserligen gillar deckare och så, men vid Camilla Läckberg gick fan gränsen, eftersom det var så bottenlöst illa skrivet. Och Camilla snyftar väl hela vägen till revisorn” skriver han.

”Jobbat arslet av mig”

Inlägget fick Camilla Läckberg att ilskna till.

”Läser Bengt Ohlssons rara lilla krönika om mig och helt ärligt, jag fattar inte vad jag gjort honom för ont för att förtjäna en sån vedervärdig spya som han kräker ur sig över en hårt arbetande kollega” skriver hon.

Särskilt inlägget om att hon snyftar hela vägen till revisorn gör henne upprörd.

”Ska jag be om ursäkt och skämmas för att jag tjänar bra? Hell no! Alla omkring mig vet att jag jobbat arslet av mig i snart tio år som författare” skriver Camilla Läckberg.

Oftast män

Hon skriver att den här sortens attacker oftast kommer från män.

”Vad fan är det för fel i huvudet på manliga författarkollegor undrar jag? Inte alla - långt ifrån - men utan undantag om det är en kollega som rackar ner på en annan så är det en man som är i farten!” skriver Camilla Läckberg.

”Kastar paj”

Hon menar att det är vanligare att få hugg i ryggen av kollegor inom författarbranschen än det är i många andra yrken.

”Tänk er t ex scenariot att Jenny Östergren skulle skriva en krönika där hon skriver att: "nä, jag har inte sett Idol, men "alla" säger ju att den där Jihde är ett riktigt ras som programledare.. Har inte hört nån som tycker han är bra faktiskt!" Men i författarbranschen kastas den ena pajen efter den andra i ansiktet på kollegor. Och det ska liksom vara ok?”

Englund vs Ranelid

Dispyten är det andra författarbråket på kort tid.

I januari i år skrev Peter Englund, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, på sin blogg att: ”Noterar att Björn Ranelid uppmanat mig att följa hans exempel och delta i dokusåpor. Det kommer inte att ske. Däremot har jag inga invändningar mot att han gör så själv. Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas.”

Inlägget fick Ranelid att se rött och han hotade med att ”trycka upp den ständiga sekreteraren mot en vägg”.

Då vägrade Peter Englund att be om ursäkt.

Bad om ursäkt

Så var uppenbarligen inte fallet här. I går var Camilla Läckbergs arga inlägg borttaget. I stället fanns ett nytt inlägg med rubriken ”Saken utagerad”.

”Har fått mail från Bengt med ett förtydligande - och en ursäkt. I min sak är då saken utagerad, och jag tar bort mitt blogginlägg på eget initiativ” skriver hon.

– Jag har största respekt för Camilla Läckbergs författarskap och texten handlade om hur människor i min omgivning dissar henne reflexmässigt, säger Bengt Ohlsson till Aftonbladet.

Aftonbladet har förgäves sökt Camilla Läckberg genom hennes taleskvinna.

Publisert: