”Det var en 40-årsfest som heter duga”

NYHETER

Inför domstolsförhandlingarna: Assange laddade upp med stor fest

I natt firade Julian Assange sin 40-årsdag till långt in på natten.

I morgon ska han infinna sig i en rättssal i London.

Återstår att se hur svår baksmällan blir.

Julian Assange sparade inte på krutet när han firade sin 40-årsdag natten mellan söndag och måndag – bara ett drygt dygn innan han ska infinna sig i rätten i London.

Festen hölls på Ellingham hall, en gård med tio sovrum i Norfolk där Assange har suttit i husarrest de senaste sju månaderna. Flera världsstjärnor var bjudna, inklusive skådespelarna Brad Pitt och Angelina Jolie, uppger The Independent. Det är dock inte känt om paret dök upp på Ellingham hall. I inbjudningarna till festen fanns instruktioner för hur gästerna skulle parkera sina helikoptrar och privatflygplan.

En av gästerna var Rickard Falkvinge, svenska Piratpartiets grundare och före detta partiledare.

Han tog varken helikopter eller privatjet till festen.

Glad Assange

– Det var långt ute på den engelska landsbygden. Jag fick ta både ett och två tåg för att komma dit, säger Rickard Falkvinge.

Enligt honom var det en glad Assange som tog emot gästerna i partytältet på den över 250 hektar stora tomten.

– Vem skulle inte vara glad när man fyller 40? frågar sig Rickard Falkvinge, som ser likheter mellan sig själv och Wikileaks-grundaren.

– Vi har träffats eftersom vi jobbar med ungefär samma saker, vi är aktivister för ungefär samma värderingar. Över huvudtaget drivs alla som var där av en passion för journalistiskt ansvarsutkrävande och transparens för myndigheter.

Tvungna att vara inomhus

Han uppskattar att det totalt var ett hundratal gäster på festen och säger att stämningen var uppsluppen.

– Alla pratade med alla. Vi nätverkade till långt, långt in på natten. Det var en 40-årsfest som heter duga, säger Rickard Falkvinge.

Men plötsligt gjorde den pågående rättsprocessen mot Julian Assange sig påmind.

– Husarresten gjorde att vi vid ett visst klockslag var tvungna att flytta in festen från trädgården till huset, säger Rickard Falkvinge.

Har bytt advokat

I vintras beslutade en domstol i London att Julian Assange ska utlämnas till Sverige. Assange överklagade och i morgon, tisdag, inleds nya förhandlingar i High court, motsvarande hovrätten, i London.

Assange har bytt ut sin advokat Mark Stephens, som bland annat har gjort sig känd för fräna uttalanden om det svenska rättsväsendet och den svenska regeringen, mot Gareth Peirce, vars specialitet är att företräda personer som har utsatts för rättsövergrepp.

Assange är misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång mot två kvinnor som han träffade i Sverige förra sommaren.

11.30: Beslut om Assange ska utlämnas till Sverige

Aftonbladets Tobbe Ek på plats – kommer att rapportera direkt.