Breivik: Det er fullført

avLinda Hjertén, Andreas Victorzon, Josefin Sköld

Slängde sina vapen och ringde polisen en minut före gripandet

Foto: Foto: REUTERS/SCANPIX
PRATADE I TRE SEKUNDER Norska polisens insatsstyrka stormade Utøya klockan 18.26 den 22 juli. Då hade Anders Behring Breivik skjutit i cirka 80 minuter på ön. En minut efter att insatsstyrkan anlänt ringer han till polisen och meddelar att hans operation är slutförd.

OSLO. Efter massakern på Utøya lyfte Anders Behring Breivik, 32, luren och ringde polisen:

– Breivik. Kommandør. Organisert i den antikommunistiske motstandsbevegelsen mot islamisering. Operasjonen er fullført og vil overgi seg til Delta.

Då hade han mördat 69 personer.

Skräckslagna ungdomar på Utøya försökte ringa polisen utan att komma fram.

Det lyckades Anders Behring Breivik med.

Efter att ha skjutit över 100 personer och dödat 69 ringde den terrormisstänkte 32-åringen själv till polisen, klockan 18.26 – bara en minut efter att polisens insatsstyrka Delta stigit i land på ön.

Norska Verdens Gang avslöjar i dag vad massmördaren sa, ord för ord. I svensk översättning:

– Breivik. Befälhavare. Organiserad i den antikommunistiska motståndsrörelsen mot islamisering. Operationen är slutförd och ska överlämna sig till Delta.

Försökte ringa tillbaka

Enligt VG:s poliskällor varade samtalet cirka tre sekunder, därefter lade Breivik omedelbart på luren.

Polisen försökte ringa tillbaka till numret som är registrerat på den misstänkte gärningsmannen, men fick inget svar.

En minut efter samtalet, klockan 18.27, greps Breivik.

Under den minuten har han lyckats göra sig av med mobiltelefonen. Han hade den inte på sig – och enligt VG:s källor är den fortfarande saknad.

La i från sig vapnen

När Breivik greps med armarna över huvudet låg hans vapen – en pistol av märket Glock och ett Ruger M14-gevär – 15 meter bakom honom.

Under gårdagens presskonferens bekräftade åklagare Christian Hatlo att polisen registrerat en logg från mordkvällen.

– Det handlar om ljud och ska vara från den misstänkte. Men exakt när det registrerades håller vi för oss själva, sa han.

Telefonsamtalet har dock diskuterats i förhör.

Mannens advokat, Geir Lippestad, känner själv inte till innehållet i telefonsamtalet där Breivik kallar sig ”befälhavare”. Han hänvisar till vad han tidigare sagt om att Breivik ser sig själv som en ”härförare” som leder en kamp mot muslimer i ett Europa som förtrycks av islam, skriver VG.

– Jag vet inte vad som kan ha varit hans plan. Han har själv sagt att han trodde att chanserna var små för att han skulle komma ur handlingen med livet i behåll, säger Lippestad.

”Fanns en plan A och B”

På frågan om klienten var nöjd med utfallet av sitt attentat, svarar advokaten:

– Jag vill inte använda ett sådant uttryck. Han har sagt att det fanns en A-plan och en B-plan, och han har inte uttryckt om han var nöjd med resultatet eller inte.

Filosofiprofessor Lars Fredrik Svendsen har läst hela Anders Behring Breiviks manifest och har kallat det ”Norges historias mest monstruösa text”.

”Passar in i manifestet”

– Det passar väldigt väl i manifestets föreställningsvärld. Det som gör läsningen så obehaglig är att den oupplösligt hör samman med terrorhandlingen, säger han om Breiviks telefonsamtal till VG.

Vålds- och gängforskaren Ragnhild Bjørnebekk vid norska polishögskolan menar att Breivik bland annat har klara primärpsykopatiska drag.

– Han ställer sig över samhället och skapar sitt eget samhälle och system, där han agerar som om han är gud, säger hon till VG.

ARTIKELN HANDLAR OM