Publicerad:
Uppdaterad:

Inget beslut om Antonov

Av: Erik Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksgälden kan tänka sig att omförhandla låneavtalet men vill i så fall ha högre säkerhetsmarginal på lånesumman.

Foto: Scanpix

Riksgälden kallade till presskonferens och förväntningar fanns på ett svar om Antonovs vara eller icke vara som ägare i Saab.

Men det blev inget besked.

– Vi är inte klara med den frågan ännu, sa riksgäldsdirektör Bo Lundgren.

Saab skickade i dag på morgonen in ett förslag ett avtal om hur de akuta finansieringsproblemen ska lösas till Riksgälden. Myndigheten har under dagen tagit ställning till förslaget och kommer under eftermiddagen att skicka en skrivelse med ett förslag till beslut till regeringen.

Sänkt lånesäkerhet kan frigöra kapital

Exakt vad finansieringsplanen går ut på och hur Riksgälden har bedömt förslaget vill dock Bo Lundgren inte gå in på.

En del av det ska dock handla om att sänka nivån på säkerheten som Riksgälden har låst upp i Saab som garanti för lånet som bolaget har i Europeiska investeringsbanken, EIB. Genom att sänka nivån kan Saab frigöra kapital som kan användas för att lösa de akuta finansieringsproblemen.

Vill höja säkerhetsmarginalen på lånet

Riksgälden har sagt sig vara beredda att gå med på det men har satt som villkor att Saab samtidigt minskar lånevolymen som i dagsläget ligger på 400 miljoner euro.

Och på den lånesumma som blir kvar vill man höja marginalen på säkerheten. Men man förnekar att det skulle innebära att man ser större risker med företaget nu än tidigare.

– Nej, det är inte nödvändigtvis så. Det är alltid bra att ha en god marginal i säkerheten för ett lån. Inga jämförelser i övrigt men detta var precis det som svenska banker glömde i Baltikum, säger Bo Lundgren, riksgäldsdirektör.

Inget beslut om Antonovs ägarskap

Riksgälden har även att ta ställning till frågan om den ryske bankmannen Vladimir Antonov och hans vilja att gå in som ägare i Saab.

– Men där har vi inte fattat nåt beslut ännu, säger Bo Lundgren.

Vladimir Antonov har tidigare anklagats för samröre med ryska maffian – men något åtal har aldrig riktats mot honom och anklagelserna har aldrig kunnat beläggas.

– Det har ju förekommit både den ena och andra uppgiften och det måste vi förstås kolla upp, säger Bo Lundgren.

Publicerad:
Publicerad: