Nyheter

Minst tolv dödade av tunnelbanebomb

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Vitryska myndigheter: ”En terrorhandling”

Tolv personer uppges ha dödats efter att en bomb exploderat i Minsk.

Bomben i den vitryska huvudstaden ska ha exploderat i tunnelbanan.

”En terrorhandling”, uppger vitryska myndigheter.

Bomben briserade vid 18-tiden på måndagen, mitt i rusningstrafiken, i centrala Minsk, bara 100 meter från president Alexander Lukasjenkos högkvarter.

Fler döda

På tisdagen steg dödsiffran till 12 personer, enligt AP, men siffrorna riskerar att öka under dagen. Över 200 personer ska ha fått uppsöka medicinsk vård.157 är så allvarligt skadad att de har fått stannat på sjukhus och för 22 är läget kritiskt, uppger vitryska myndigheter idag, enligt AP.

– Jag såg en blixt av ljus, en explosion och tjock rök. Jag föll ner på knä och kröp fram, det låg kroppar överallt, säger 52-årige pendlaren Igor Tumash till AP.

Några klara uppgifter om vilka som ligger bakom explosionen har ännu inte framkommit.

Enligt vitryska myndigheter är den mest troliga förklaringen att explosionen var "en terrorhandling", uppger en säkerhetskälla för Interfax enligt TT.

Spänt läge

Det politiska läget i Vitryssland har varit känsligt sedan valet i december, då president Lukasjenko vann en överlägsen seger. Något som gjort många övertygade om att det varit ett omfattande valfusk.

”Räknandet av rösterna var ett skämt. Det var uppenbart att det fanns en order om att inte räkna röster, utan delge ett förutbestämt resultat”, skrev utrikesminister Carl Bildt i en artikelt tillsammans med Karel Schwarzenberg, utrikesminister i Tjeckien, Radek Sikorski, utrikesminister i Polen och Guido Westerwelle, utrikesminister i Tyskland.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Här ligger Minsk
Publisert: