Experten: Så skriver du det perfekta cv:t

NYHETER

Lär dig bästa knepet

Ett bra skrivet cv kan leda till ditt drömjobb.

Här är expertens bästa tips för att lyckas.

– Var tydlig med vad du kan bidra med till företaget, säger cv-experten Eva Pålsson.

Är du snart klar med din utbildning? Då är det dags att söka jobb. Eva Pålsson på SKTF Direkt jobbar dagligen med att granska cv:s. Hon om någon vet hur du fångar arbetsgivarens uppmärksamhet.

”Ingen kontaktannons”

– Det vanligaste misstaget folk gör är att berätta för mycket om sig själva. Ett cv är ingen kontaktannons. Det är viktigt att hålla sig på ett professionellt plan. Berätta istället om din styrkor som är helt yrkesrelaterade. Tala även om vad just du kan bidra med till företaget, säger hon.

Enligt Eva Pålsson bör man lägga minst tre till fyra timmar på att skapa sitt cv. Förutom layout och noggrann korrekturläsning (”stavfel ger ett oproffsigt intryck”) är det viktigt att läsa på om företaget du söker jobb hos.

”Kan leda till drömjobbet”

– Och var inte rädd för att ringa! Kolla om det är några speciella erfarenheter eller egenskaper som de söker. Då har du ett försprång gentemot de andra, säger Pålsson.

Pålsson tipsar också om att använda alla sina kontakter – och att inte vara rädd för att söka jobb inom stora organisationer inom stat och kommun.

– Tänkt inte bara privat. Nu är det många som går i pension inom de statliga företagen. Dessutom: Även om jobbet du söker inte är ditt drömjobb så kan det leda till det, säger hon.

Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM