Snön stängde flygplats – nu kommer mer snö

avWilliam Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Det kraftiga snöovädret stängde Skavsta flygplats och orsakade flera trafikolyckor.

Dessutom stod tågtrafiken vid Stockholm still under flera timmar.

Under kvällen och natten kommer mer snö.

Tidigt i morse drog ovädret in över Västkusten.

Under förmiddagen arbetade det sig uppåt landet i takt med att snöfallet tilltog.

I Mälardalen och Stockholmsområdet orsakade snön och vinden mängder av olyckor på vägarna. Vid Nyköping krockade en lastbil och två skåpbilar och det blev totalstopp på E4. I Västerås välte en långtradare och lade sig tvärs över vägen. Och vid Märsta krockade tre bilar, vilket orsakade långa köer.

Stopp i flygtrafiken

På eftermiddagen stängde Skavsta flygplats sin enda bana på grund av snö och hård sidvind. Ankommande plan dirigerades om till Arlanda och Norrköping.

Även Bromma och Arlanda drabbades av flera förseningar och inställda avgångar under kvällen. Skavsta öppnade igen vid 21.

Även tågtrafiken hade stora problem på torsdagseftermiddagen. Ett kraftaggregat gick sönder i Älvsjö vilket gjorde att varken pendeltåg eller fjärrtåg rullade söder om Stockholms central under ett par timmar. Stoppet gav också följdförseningar under kvällen.

Mer snö i natt

Utanför Katrineholm stod ett tåg still i flera timmar efter att ha kört på en såg som tillhörde en röjningsarbetare som jobbade vid sidan av spåret. Ingen skadades i den olyckan.

Och nu blir det värre. Under kvällen och natten kommer både snöfallet och vindarna att tillta. Trafikverket varnar för drivbildning på vägarna i Stockholm, Södermanland, Uppsala och Gävleborg. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för dessa områden plus Gotland. Under natten och fredagsförmiddagen kan det falla uppåt två decimeter nysnö.

Klass 1-varningar gäller i övriga Mellansverige, Jämtland, Västernorrland, Blekinge och Kronoberg.

Under eftermiddagen livebevakade Aftonbladet trafikkaoset. Se rutan nedan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Trafik