Demonstrationer förbjuds i Syrien

NYHETER

Syriska styrkor skjuter mot demonstranterna på Klocktorget

Syriens regering har i dag infört ett totalförbud mot alla demonstartioner.

Tidigare i dag dödades tio människor när säkerhetsstyrkor sköt mot demonstranter.

De stora protesterna i Syrien har utlösts efter att soldater sköt ihjäl minst tolv demonstranter i söndags.

Efter att folket i landets tredje största stad, Homs, samlats till en stor manifestation för att få regimen att införa demokratiska reformer kontrar regeringen med ett totalförbud mot demonstrationer.

Inrikesminister Mohammed Ibrahim al-Shaar sade att människorna måste "avstå från att delta i all marscher, demonstrationer och manifestationer", rapporterar Afp. Han varnade också för att "lagarna i Syrien kommer att användas i landets och folkets intresse".

Skjuter skarpt mot folket

Tidigare i dag hölls en massiv demonstraation i Homs.

Och folket tänker inte ge sig – trots att regimens styrkor skjuter rakt in i folkmassa med skarp ammunition och tårgas.

– Mer än 20 000 människor har samlats till en sittande protest på Al-Saa-torget i Homs, som vi har döpt om till Tahrirtorget efter det i Egypten, säger aktivisten Najati Tayyara till AFP.

Regeringen hävdar å sin sida att massdemonstrationen är en del av ett väpnat uppror. Ett uppror som ska slås ner med kraft.

– Myndigheterna ska förfölja terroristerna var de än är för att få slut på revolten, säger en talesperson för inrikesministeriet enligt AFP.

”Vi stannar på torget”

Folket på Al-Saa-torget hoppas nu att deras protester, precis som deras egyptiska förebilder, ska störta landets ledning.

– Den despotiska regimen måste störtas. Vi har väntat på reformer i 11 år. Nu stannar vi här på torget till dess att våra krav har genomförts, säger Najati Tayyara.

Ända sedan upproren i Tunisien och Egypten har det varit oroligt i Syrien, med många demonstrationer och protester. Den senaste månaden har dock landets ledning ökat våldet mot de protesterande. Enligt AP har över 200 demonstranter dödats av uniformerade och civilklädda styrkor.

Regeringen gick i dag ut i syrisk tv med en varning till folk att inte delta i protesterna, uppger AP.

Enligt Amnesty har minst 200 personer dödats sedan protesterna inleddes.

I dag har också undantagstillståndet lyfts i landet.