”Ert stöd håller oss i gång”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Firar Schibbyes 31-årsdag i fängelset

1 av 3
Martin Schibbye och Johan Persson.

Addis Abeba. I morgon åtalas svenskarna Martin Schibbye, 31, och Johan Persson, 29, för terrorbrott i Etiopien.

I dag firar de Martin Schibbyes 31-årsdag – och förbereder sitt försvar.

– Det är stödet från omvärlden som håller oss i gång, hälsar Johan Persson och Martin Schibbye via ambassadören Jens Odlander.

Aftonbladet träffade i förmiddags den svenske ambassadören Jens Odlander utanför Kality-fängelset. Han hade då haft ett sista planeringsmöte med Martin Schibbye och Johan Persson inför morgondagens rättegång.

Trots de allvarliga anklagelserna håller de två journalisterna modet uppe. 

– De säger att de är väl förberedda och laddade inför i morgon. Och de vill hälsa att det är stödet från som omvärlden håller dem i gång, säger Jens Odlander.

Fått förstärkning

Det svenska försvaret har också fått förstärkning av Carl-Henrik Ehrenkrona, ambassadör vid Europarådet i Strasbourg och tidigare rättschef vid Utrikesdepartementet.

– Att Ehrenkrona är här visar vilken vikt regeringen lägger vid det här fallet, säger Jens Odlander.

Carl-Henrik Ehrenkrona vill inte kommentera fallet innan rättegångens start.

Eftermiddagen tillbringar Martin Schibbye och Johan Persson med sina etiopiska advokater. Och – förhoppningsvis – även med en blygsam födelsedagsfest innanför fängelsets väggar.

Armband från systerdottern

Till Martin Schibbyes 31-årsdag skickar familjen in mat från en näraliggande restaurang. Martins fru Linnea Schibbye Steiner har köpt sockor till de kalla nätterna i fängelset.

Men den finaste presenten kommer enligt Martin Schibbyes mamma Karin från systerdottern - ett armband från dagis, skriver Göteborgspostens Gabriel Byström på Twitter.

Riskerar 40 års fängelse

Åtalet mot svenskarna gäller olaglig inresa i Etiopien samt samröre med och understödjande av organisationen Ogadens nationella befrielsefront, som av Etiopien klassats som en terrorgrupp.

Persson och Schibbye erkänner den första åtalspunkten men nekar till de två andra. Om de döms på samtliga åtalspunkter riskerar de båda journalisterna 40 års fängelse. 

Publicerad: