Nyheter

Omskärelse vapen mot hiv-terrorism

Av: 

Ylva Mossing

NYHETER

"Omskär och besegra"

I Swaziland tar man till kniven för att bekämpa terrorister.

I ett tal till nationen uppmanade landets kung på fredagen sina manliga undersåtar att omskära sig för att bekämpa "terroristviruset" hiv.

– Jag liknar detta virus vid en terrorist. Det är här för att göra slut på vårt folk, sade Kung Mswati III.

Omgiven av fyra av sina 13 fruar, sin mor och flera av sina barn sade Afrikas sista Kung Mswati III att män och pojkar borde omskära sig för att bekämpa "terroristviruset", som smittar en av fyra vuxna av kungadömets nära 1,2 miljoner invånare, skriver nyhetsbyrån AFP.

Studier har visat att män utan förhud löper 60 procent mindre risk att smittas av hiv, viruset som kan utvecklas till aids.

80-procentsmål

– Det  verkar passande att våra män och unga pojkar ska ges ett initiativ som kommer att hjälpa dem bekämpa denna sjukdom, sade kungen i ett tal i staden Mankayane.

Kungens uttalande ger hans officiella stöd till den kampanj, finansierad med 30 miljoner dollar av USA, som hoppas kunna omskära 80 procent av landets män mellan 14 och 49 års ålder.

3 000 omskurna

Myndigheter hoppas att därmed undvika 90 000 nysmittade och göra besparingar i miljondollarklassen över de kommande tio åren. I Swaziland bär fyra av tio testade gravida kvinnor på hiv.

Hittills har resultaten inte varit uppmuntrande. På de sex månader som kampanjen varit igång har bara 3 000 vågat genomgå ingreppet trots en enorm reklamkampanj under devisen "Omskär och besegra".

Glädjande resultat

Men för hivsmittade som lever med en frisk partner finns ännu en ljuspunkt. En ny bromsmedicin som testats på tusentals heterosexuella par minskar risken för hiv-smitta med 62 procent med en tablett och med 72 procent med två tabletter om dagen, enligt Ekot.

Bromsmedicinen ges egentligen till hiv-patienter för att hindra utvecklingen av aids, men kan också användas i förebyggande syfte.

Resultaten bekräftas av två studier utförda i Afrika som båda gett samma glädjande resultat. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: