– Vi skulle ha så roligt

Två unga dog i duschtragedin i Thailand
Annika, 26, hörde vännernas skrik

VALSJÖBYN. Det skulle bli deras drömresa till paradislandet Thailand.

Men bara två av de fyra vännerna överlevde resan.

Annika Rolandsson hörde skriken från kompisarnas dusch – sedan blev det tyst.

– Folk måste få veta vilka risker de tar. Elsäkerheten är under all kritik, säger hon.

De hade planerat resan sedan länge. Jobbat hårt på bageriet för att samla pengar till semestern. Den 24 mars lämnade Annika Rolandsson, 26, och kompisen Helen Jonasson, 22, vintern i jämtländska Valsjöbyn och satte sig på planet mot Bangkok tillsammans med sina pojkvänner.

’Jag försökte släppa’

För Helens 24-årige pojkvän var det första resan utomlands.

– Vi skulle ha så jävla roligt allihop, det skulle bli de bästa veckorna. Det gör mig så ledsen och förbannad, säger Annika.

Det har gått drygt tre månader sedan de fyra vännerna från Jämtland checkade in på Mild Bungalow i Ao Nang i Krabiprovinsen – ett populärt resmål för svenska turister. Hotellet hade de bokat med hjälp av en resebyrå i Bangkok.

På ytan såg allt perfekt ut: nära stranden, fräscha badrum.

Efter flera dagar med regn tittade äntligen solen fram.

På semesterbilderna från lördagen den 2 april badar vännerna i det turkosblå vattnet.

Vid femtiden var de tillbaka på hotellet. De skulle bara hoppa in i duschen innan det var dags att träffa två tjejkompisar från Östersund.

– Mitt sista minne av Helen, levande, var att hon studsade av glädje. Det skulle bli en rolig utekväll med våra kompisar, säger Annika.

Annika och hennes kille bodde i bungalowen bredvid Helen och pojkvännen. De hade redan duschat och höll på att göra sig i ordning när de hörde skrik inifrån kompisarnas badrum.

Annika rusade in till dem. Hennes pojkvän sprang efter hjälp.

När Annika greppade duschmunstycket kände hon hur strömmen gick rakt genom hela kroppen – från högerhanden och ut i höger ben.

– Jag föll direkt till golvet. Jag försökte släppa duschen men det gick inte, musklerna bara krampade och hela jag skakade. Det går inte att beskriva känslan. Jag hade sådan dödsångest.

”Vi hade änglavakt”

Hon fick tag i toalettstolen och lyckades på något sätt komma loss. När foten råkade nudda vattnet igen kände Annika hur vattnet vibrerade av strömmen.

Senare konstaterade läkarna på sjukhuset att det unga parets liv inte gick att rädda.

Annika torkar tårarna. Minnena från resan gör ont.

– Det är fortfarande så svårt att förstå. Många andra risker kanske man tänker på, men vem tror att det är farligt att duscha?

I efterhand har tankarna hunnit ikapp henne och pojkvännen. Deras badrum fick vatten från samma varmvattenberedare, de duschade bara några minuter tidigare.

– Vi hade änglavakt, jag är övertygad om att det lika gärna kunde ha varit vi också, säger Annika.

Göran Söderlund, elsäkerhetsexpert på fackförbundet Elektrikerna, säger att Annika haft extrem tur som överlevde elchocken.

– Normalt klarar man inte av att släppa taget. Det låter helt otroligt, säger han.

Söker svar

Hotellet Mild Bungalow har relativt hög standard. Det var inga elsladdar som hängde löst och vattnet värmdes inte direkt i duschen som man kan se på andra ställen i Thailand.

– Vi har nästan blivit idiotförklarade efteråt, men det här var ett fint hotell. Badrummet såg inte alls konstigt ut, säger Annika.

Hon är själv utbildad svetsare och har goda kunskaper om elsäkerhet och vilka risker som finns.

Men skenet bedrog. Jordfelsbrytare och jordade uttag är mycket ovanligt i Thailand och det finns ingen tvingande lagstiftning.

– Det här måste komma ut, det pratas bara bra om paradiset Thailand men säkerheten är jättelåg. När vi berättade vad som hade hänt för en thailändare sa han att hans kusin dött på liknande sätt och att det är vanligt i Thailand. Vem hör talas om det?

Hon blir förbannad när experter hemma i Sverige försöker vifta bort riskerna.

– Hotellchefen kunde inte förstå hur olyckan kunde ske men när det inte finns någon jordfelsbrytare är det inte så konstigt, säger hon.

Troligtvis orsakades olyckan av att det kommit kraftiga skyfall dagarna innan. Varmvattenberedaren var placerad på taket till bungalowen.

Svenska ambassaden i Bangkok ser mycket allvarligt på olyckan och har varit i kontakt med den lokala polisen flera gånger utan att få svar.

– Vi har varit på dem otaliga gånger. För tre veckor sedan skrev vi ett officiellt brev och krävde att de redovisar vad polisutredningen kommit fram till, säger Pär Kågeby, konsulär handläggare på ambassaden.

Om det inte ger resultat kommer ambassadören att vända sig direkt till utrikesministeriet.

Tystnad från polisen

Annika Rolandsson gjorde även en polisanmälan om vållande till kroppsskada i Sverige som skickats till Thailand.

– Jag utgår från att de utreder om det rörde sig om ett brott, men vi har inte hört någonting ännu, säger Per Thelin, förundersökningsledare på polisen i Jämtland.

Annika bor med sin pojkvän i det lilla samhället Valsjöbyn, inte långt från norska gränsen. Här bodde även Helen. Båda två arbetade tillsammans på ett bageri på andra sidan landsgränsen.

– Jag saknar henne så mycket. Det är så tomt och tyst på jobbet utan Helen. Alla känner alla här så det har verkligen drabbat oss alla, säger Annika.

Aftonbladet har varit i kontakt med familjerna till Helen och hennes pojkvän. De har inte velat medverka men tycker att det är viktigt att varna andra Thailandsresenärer för den bristande elsäkerheten.

Publisert: