”Värsta fienden är fruktan själv”

Foto: Line, Matilda, och Peter Mörch på väg in på Tivoli i centrala Köpenhamn.
NYHETER

KÖPENHAMN. Danmark kunde drabbats av det värsta attentatet i landets historia.

Trots det tar Köpenhamnarna terrorhotet med ro.

– Vi är inte rädda. Den värsta fienden är fruktan själv, säger Peter Mörch.

Foto: Lasse Norman-Hansen utanför Jyllandspostens redaktion.

Rådhusplatsen ligger mitt i centrala Köpenhamn. Ett ständigt flöde av människor rör sig över det snötäckta torget. Här ligger Jyllandspostens redaktion. Byggnaden ska ha varit de fem misstänkta terroristernas mål. Trots det säger sig ingen vara orolig över eventuella attentat längre fram.

Köpenhamnsbon Lasse Norman-Hansen:

– Det finns ingen grund att ta det seriöst, de verkar inte ha gjort någonting. Och om det sker något längre fram så tror jag inte att det blir så allvarligt, säger han utanför ingången till Jyllandsposten.

”Värsta fienden är fruktan själv”

Tivoliområdet ligger bredvid Rådhusplatsen. Dit är Peter Mörch på väg med hustrun Line och dottern Matilda.

– Det är klart att det här är otrevligt, det tycker nog de flesta. Men vi är inte rädda, det tjänar inget till. Den värsta fienden är fruktan själv, säger Peter Mörch.

Jasper Kirkbak, journalist på BT, har också noterat att danskarna inte hetsar upp sig över det planerade attentatet.

”Obehagligt”

– Man tycker att det är obehagligt. Men jag tror att vi varken tänker mer eller mindre på terrorattacker nu än tidigare, säger han.

Nyheten om de misstänkta attentatsmännen är stor i Danmark. Men inte lika stor som i Sverige. Medan de svenska nyhetssajterna toppades av terror prioriterade Ekstrabladet och BT tågförseningar.

– Jag vet inte vad det beror på. Kanske är vi mer luttrade än vad svenskarna är vad gäller terrorister, flera har gripits här de senaste åren, säger Jan Lauritzen, kriminalreporter på BT.

✓ Läs mer om de terrorgripna svenskarna längre ner