Mysteriet löst i natt

Så dog den stora fågelflocken

FALKÖPING/stockholm. Det var gårdagens absolut största snackis:

Mysteriet med ett 70-tal svarta fåglar som plötsligt låg döda mitt i Falköping.

Sent i går kväll kom svaret.

– De dödades av yttre våld, säger Marianne Elvander, statsepizootolog.

Tidigare i veckan hittades tusentals fåglar mystiskt döda i Arkansas och Louisiana i USA. Nu har fenomenet nått Sverige.

Fågelmassakern på Wetterlinsgatan, en av Falköpings större genomfartsleder, skapade olustig stämning. Personal i skyddskläder samlade ihop drivor av fågelkroppar. Fynden las i plastsäckar och låstes in i kylförvar.

Barnfamiljer och hundägare rekommenderades att hålla i sina skyddslingar.

”Inte bra att röra”

– Det kan fortfarande ligga kvar döda fåglar under snön, kroppar vi inte har lyckats hitta. Föreligger det någon form av smitta är det naturligtvis inte lämpligt att vidröra eventuella fynd, säger räddningschefen Christer Olofsson.

– Vi håller en fortsatt hög säkerhetsnivå när det gäller fysisk kontakt med fågelkadavren.

Boende i området följde dramat på behörigt avstånd.

– Man vet inte vad man ska tro. Döda fåglar i massor har man ju hört om från USA, men här i Falköping ... klart man undrar. Och blir lite orolig, säger Sefo Isini, 47, och håller dottern Jennifer, 4, hårt i handen.

Obducerades akut

Solförmörkelse, stress eller sjukdom. Teorierna var många.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tog massdöden på så stort allvar att man kallade in sina viltexperter för att göra akut obduktion av kadavren. I går kväll kunde de lösa mysteriet – till oroliga Falköpingsbors lättnad.

– Vi har konstaterat att fåglarna dödades av yttre våld. De hade kraftiga inre blödningar. Det finns inga tecken på infektion eller sjukdom, säger Marianne Elvander på SVA.

Kan ha chockats

Ett huvudspår är att flocken har skrämts av fyrverkerier i närområdet. Just nu är många djur svaga av vinterns vedermödor, kyla och brist på mat. Har de också blivit plötsligt skrämda kan de ha tappat balans och orientering.

– De kan ha fått en chock och därför suttit kvar på marken när det kommit en bil och blivit överkörda, säger länsveterinär Robert ter Horst.

En teori som styrks av att en bilist ringde i går under dagen och berättade att han kört in i en skock stillasittande fåglar på just Wetterlinsgatan.

Har du också upptäckt mystisk fågeldöd?Aftonbladets bloggar
Publisert: