”Ingen kan överleva ett sådant skott”

I morgon är det 25 år sedan Olof Palme sköts ner på en gata i Stockholm

Stig Edqvist, chef för Palme-gruppen, kommer tydligt ihåg hur han fick beskedet att Sveriges statsminister blivit mördad för 25 år sedan.

Han minns också hur han och kollegorna i riksmordkommissionen – några av landets mest erfarna mordutredare – reagerade när de inte blev inkallade att delta i mördarjakten.

– Det var egentligen lite orimligt att en länspolismästare skulle sitta som spaningschef, säger Stig Edqvist som i dag berättar om arbetet i den polisutredning som blivit världens största.

Stig Edqvist har varit chef för Palmegruppen i 14 år. I dag består den av tre poliser och en civilanställd handläggare. En stor del av arbetet går i perioder ut på att göra sekretessprövningar av handlingar som begärs ut av privatspanare.

Men tips fortsätter att komma in varje vecka och förhör hålls fortfarande emellanåt. Senast i förra veckan. Det finns fortfarande uppgifter att följa upp.

Mockfjärdsvapnet intressant

Ett intressant spår är den ammunition som satt i Mockfjärdsvapnet då det hittades av privata dykare 2006, i Djursjön i Dalarna.

Vapnets, en Smith & Wesson .357 Magnum stals i Haparanda 1983 tillsammans med 91 patroner av typen "Metal Piercing" från tillverkaren Winchester-Western – samma som Palme-kulorna.

Vapnet användes troligen vid ett postrån i Mockfjärd där det också avlossades.

”Jobbar vidare med det”

Vid en så så kallad blyisotopundersökning av kulorna visade det sig att Mockfjärdskulan och Palme-kulorna kom från samma stöpa, samma tillverkningstillfälle. Av det skälet är Mockfjärdsvapnet särskilt intressant i Palme-utredningen.

Stig Edqvist är mycket hemlighetsfull om ammunitionsspåret från Mockfjärdsvapnet.

– Ja, jag kan inte kommentera det riktigt, det är inte helt klart på alla kanter, säger han. Det finns ju självklart vissa frågor vi har kring det här, så därför jobbar vi vidare med det.

I morgon är det 25 år sedan mordet på Olof Palme skedde. I morgon skulle det också ha blivit preskriberat. Men eftersom preskriptionstiden för mord är upphävd kommer Palme-utredningen att fortsätta så länge det finns uppslag kvar att följa upp.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN