Dödliga protester även i Oman

NYHETER

Enligt sjukhuskällor har minst sex personer dödats i samband med demonstrationer

Protesterna i arabvärlden har nu spridit sig till ännu ett land – Oman.

Minst två person uppges ha dödats och 20 skadats i samband med demonstrationer i hamnstaden Sohar.

Enligt nyhetskanalen al Jazira anger dock sjukhuskällor dödstalet till sex personer. Protesterna i Oman, som ligger i det sydöstra hörnet av Arabiska halvön, går idag in på sin tredje dag.

Satte eld på palats

Hittills har det inte varit några sammandrabbningar under måndagen. Dödsfallen ska istället ha inträffat i går då omkring 2 000 personer deltog i demonstrationer i Sohar med krav på politiska reformer. De satte eld på bilar, en polisstation och den lokala guvernörens palats.

Säkerhetsstyrkor svarade med att stänga av vägar in mot stadens centrum för att isolera demonstranterna och hindra fler människor att ansluta sig till protesterna. Enligt landets hälsominister, Ahmed bin Mohammed al-Saidi, har säkerhetsstyrkorna endast använt gummikulor mot demonstranerna, inte skarp ammunition.

Störtade sin egen far

Missnöjesyttringar är mycket ovanliga i Oman. Landet styrs av sultanen Qaboos bin Said som tog över makten 1970 efter att ha störtat sin egen far från tronen i en palatskupp. Men därefter var det "family business as usual". Qaboos är den fjortonde regenten av den mäktiga familjedynastin al Said som styrt landet sedan mitten av 1700-talet.

Sultanen verkar ta de uppflammande protesterna på allvar och gick snabbt ut med erbjudanden om reformer för att blidka missnöjet. Bland annat talade han om fler arbeten och större möjligheter för folket att påverka landets politik.

Löfte om 50 000 nya jobb

På söndagen beslutade han till exempel om 50 000 nya jobb inom den offentliga sektorn och ett månatligt bidrag till jobbsökande på motsvarande cirka 2500 kronor, rapporterar statliga medier enligt CNN.