Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna påstås haft tillgång till journalisters mejl

Av: 

Linda Hjertén

Mattias Carlsson

NYHETER

Men Petzäll påstår att han inte ligger bakom Twitter-floden

Sverigedemokraternas högsta topp påstås haft tillgång till journalisters mejl och lösen.

Det skriver en person som kapat riksdagsledamoten William Petzälls konto på Twitter.

– Jag har precis pratat med William Petzäll. Det är inte han. Han har vare sig tillgång till dator eller telefon, säger hans advokat Anna Heurlin.

Riksdagsledamoten William Petzäll är en så kallad politisk vilde efter att ha lämnat Sverigedemokraterna. Just nu tvångsvårdas han på ett LVM-hem för sitt missbruk.

Men i morse publicerades på Petzälls Twitter en lång rad inlägg där någon som påstod sig vara Petzäll skrev att han, "skulle avslöja spelet inom SD".

"Inte Petzäll"

Han berättade sedan att framträdande partimedlemmar ligger bakom sajterna Politiskt Inkorrekt och Avpixlat.

Sedan påstod han att Sverigedemokraternas partitoppar haft tillgång till flera journalisters mejllösenord.

"Jag kan berätta att Söder och Åkesson har haft full insyn i allt som AB och Expressens reportrar hade i sin mail under mängder av år, " skrev personen på William Petzälls Twitter.

Men enligt advokat Anna Heurlin, som är förordnad att representera Petzäll i frågan om tvångsvård, är det inte han själv som ligger bakom den fortfarande pågående Twitter-strömmen.

– Jag har precis pratat med William Petzäll. Det är inte han. Han har vare sig tillgång till dator eller telefon, säger Anna Heurlin.

Gamla lösenord

Flera av koderna som personen bakom Petzälls Twitter lagt ut är dock riktiga, men i Aftonbladets reportrars fall handlar det om gamla lösenord.

– Detta är mycket allvarligt. Vi har kunnat konstatera att två av mina medarbetares koder som gjorts offentliga på twitter stämmer. Men de är gamla och används inte längre, det är ändå mycket oroande att koderna är ute, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

– Vi har nu polisanmält händelsen och undersöker med hjälp av våra egna tekniker uppgifterna vidare. Ännu vet vi inte vad som ligger bakom detta.

Polisanmälan

Även Expressen bekräftar att det verkar som att några av deras reportrars mejllösen kapats.

– Vi har tagit del av uppgifterna om eventuellt dataintrång och kan bekräfta att det verkar stämma att någon tillskansat sig vissa lösenord till Expressens datorsystem. Expressen kommer därför att göra en polisanmälan och informerar dessutom andra företag i Bonnierkoncernen, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till Expressen.

Piratpartiets grundare Rick Falkvinge har även han fått ett av sina lösenord utlagda på Petzälls Twitter.

Han säger till Aftonbladet att det är ett lösenord som stämmer, men som han inte använt till några känsliga saker.

– Det är anmärkningsvärt att någon anstränger sig för att ta fram det här lösenordet. Men det är inte något jag använt till känsliga saker och vad jag vet så har jag bara haft det som inloggning på sajten Flashback, säger han till Aftonbladet.

SD Förnekar

Martin Kinnunen, pressansvarig på Sverigedemokraterna, förnekar att Sverigedemokraterna ska ha haft tillgång till journalisters mejl.

– Vi misstänker att kontot (Petzälls) är kapat, vi är förbluffade över de uppgifter som postas där, som inte överensstämmer med sanning på någon punkt.

Så ni har inte hackat några mejl?

– Nej ingeting av det som stått på det twitterkontot, som har med oss att stämmer. Det är helt felaktigt.

"Saknar grund"

Sven-Olof Sällström, Vice gruppledare i Sverigedemokraterna, säger:

– Det låter så stolligt att jag inte ens kan kommentera.

Partiledaren Jimmie Åkesson säger i ett pressmeddelande:

– Jag vill vara tydlig och konstatera att de anklagelser som riktats mot partiet i det här twitterflödet helt saknar grund. Det finns egentligen inte mer att säga om den saken än så.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sverigedemokraterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna