Skräcken - en attack

NYHETER

5000 poliser ska skydda det brittiska brudparet

LONDON. Skräcken på bröllopsdagen: en terrorattack.

Fem tusen poliser ska skydda brudparet.

Men i vagnen från kyrkan får Kate klara sig själv - där finns bara plats för en livvakt åt William.

Foto: Prins Williams och Kate

I Westminister Abbey kommer beväpnad polis mingla bland gästerna, längs kortegevägen ska prickskyttar placeras ut och så kallade observatörer, som annars brukar användas för att sikta fotbollshuliganer, kommer röra sig bland åskådarna vid kyrkan, längs kortegevägen och utanför Buckingham Palace. Deras uppgift är att hålla utkik efter kända bråkmakare och misstänkta terrorister.

60 gripna

Samtidigt har över också 60 personer som gripits vid demonstrationer i London under hösten och våren belagts med inreseförbud för att hindra att de ställer till med bråk och skadegörelse i den engelska huvudstaden under bröllopsdagen, uppger Independent.

En poliskälla beskriver för Daily Mirror att det finns ett verkligt hot om en terroristattack på Williams och Kates bröllopsdag.

– Det är ett verkligt hot och beskrivs som mycket troligt, säger källan.

Främst pekas olika organisationer från Nordirland ut. Enligt Daily Mirror är det troligare att terrorattacken sker på Nordirland än inne i London, men det skulle ändå få rejäl uppmärksamhet och ta fokus från brudparet.

5 000 poliser

I London kommer 5 000 poliser vara i tjänst för att skydda brudparet på fredag, skriver Daily Mail.

Men i den hästdragna vagnen i kortegen från kyrkan kommer Kate få klara sig själv. Prins William kommer ha en livvakt klädd i livré vars uppgift är att kasta sig över prinsen och skydda honom med sin egen kropp om något skulle hända, uppger Sun.

Någon livvakt för Kate får inte plats. Den andra av de två postiljoner kommer vara en av de vanliga kungliga tjänarna.

Hoppas på dåligt väder

– Det är ett hemskt dilemma för den kungliga tjänaren är tränad för att ha hand med hästarna och behövs för att lunga dem, säger en källa inom det kungliga skyddet till Sun.

Polischefer uppges hoppas på dåligt väder på fredag. Då kommer paret färdas i en inglasad vagn i stället för den öppna landån och då blir det lättare att skydda dem.

ARTIKELN HANDLAR OM