Usama bin Ladin

Kroppen begravdes till havs

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Usama bin Ladins kropp har sänkts i havet.

Amerikansk militär uppger att begravningen redan är genomförd.

– Det är klokt, säger islamologen Leif Stenberg.

– Förvånande, säger islamologen Jan Hjärpe.

Kort efter det att bin Ladins död tillkännagivits, gick amerikanska militära representanter ut med att kroppen skulle hanteras enligt muslimsk lag och tradition.

Kroppen i havet

Eftersom en kropp enligt sed ska begravas inom 24 timmar, såg militären sig tvungen att genomföra begravningen.

Bin Ladins kropp fördes först till Afghanistan och ska sedan ha förts vidare till okänd plats för att sänkas i havet, rapporterar AFP och Reuters.

Exakt var finns ännu inga uppgifter på.

– Att hitta ett land som skulle vara villigt att acceptera kvarlevorna av världens mest eftersökta terrorist skulle ha blivit svårt, säger en anonym källa som ska vara högt uppsatt inom den amerikanska militären, rapporterar AP.

Enligt Sky News ska Saudiarabien ha tillfrågats om att ta emot kroppen - men vägrat.

Islamolog: "De vill undvika kritik"

Leif Stenberg, chef för centret för mellanösternstudier vid Lunds universitet, förklarar att den "ideala" praxisen när det gäller muslimska begravningar är att kroppen ska begravas inom ett dygn, efter att döden inträtt.

– Men som muslim i Sverige kan man ju tvingas vänta upp emot 14 dagar, och då får man utlysa en fatva, en speciell tolkning när praxis inte kan följas, säger Leif Stenberg.

Med tanke på vikten av att säkerställa bin Ladins identitet, skulle man inte kunna ha tänkt sig ett undantag i det här läget?

– Problemet är att andra skulle ha gjort andra fatvor. Det är ingen enhetlighet världen över.

Därför anser Leif Stenberg att den amerikanska militären gjort en befogad bedömning.

– Jag tror man är rimligt klok som följer allmän praxis. Man vill undvika den kritik som man riskerar att få från olika håll, säger han.

– Att man sänker honom i havet har nog att göra med att man vill undvika ett mausoleum omkring honom - att det bildas ett martyrskap omkring en grav.

Tvättning och böneläsning

Om militären som utlovat följt muslimsk sed, har böner lästs över bin Ladins kropp.

– Kroppen ska även tvättas. Helst ska en ritual ske på väg mot begravningsplatsen. I många fall passerar kroppen en moské. Men jag vet ju inte om man följt detta, säger Leif Stenberg.

Finns något att säga om att kroppen nedsänks i havet?

– Inte som jag känner till.

Jan Hjärpe förvånad

Nyheten om havsbegravningen överraskar dock Jan Hjärpe, professor i islamologi.

– Jag är lite förvånad, med tanke på att man kunde ha använt kroppen som bevis, säger han.

Jan Hjärpe tror nämligen inte att världens reaktioner hade påverkats av att den amerikanska militären skulle ha struntat i muslimska seder i hanteringen av kroppen.

– Bin Ladin är ju väldigt impopulär generellt även i den muslimska världen. Och för hans anhängare finns nog ingen åtgärd som skulle kunna förmildra det faktum att han dödats, säger Jan Hjärpe.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Usama bin Ladin