Uppgörelse mellan Alliansen och Miljöpartiet

”En del miljöpartister blir nog besvikna”

Regeringen och Miljöpartet har tagit ett första steg mot en gemensam migrationspolitik.

Statsvetaren Jenny Madestam tror dock inte att samarbetet kommer att utökas ytterligare.

– Centerpartiet och Miljöpartiet är konkurrenter, så tar man med Miljöpartet i en stor utsträckning hotas Alliansen i sin helhet, säger hon.

Dagens Nyheter avslöjar i dag regeringens och Miljöpartiets överenskommelse kring asylpolitiken.

"Internationella lagar"

I höstbudgeten kommer man att satsa 850 miljoner på två överenskommelser.

En lagändring som ska återförena de somaliska familjer som splittrats för att Sverige inte godkänt deras id-handlingar. Ändringarna ska gälla från 1 juli nästa år.

Ali Hirabe, ordförande i den svensk-somaliska föreningen Förenade Swesom i Uppsala, glädjs åt nyheten men menar att det handlar om att följa de konventioner som finns.

– Det är inte något som Sverige skapar nu, det är internationella lagar, säger han till TT.

Den andra överenskommelsen handlar om att papperslösa barn ska ha rätt till skolgång.

Kan bli besvikna

DN uppger att Miljöpartiet har fått lägga vissa delar av sin migrationspolitik, som att acceptera regeringens tvångsutvisningar till bland annat Irak, åt sidan för att överenskommelsen ska kunna genomföras.

Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, tror att en del av Miljöpartiets medlemmar är besvikna över uppgörelsen.

– En del miljöpartister blir nog besvikna eftersom de har högre ambitioner. Men det handlar om ett givande och ett tagande, och miljöfrågan är partiets viktigaste fråga.

Vill samarbeta

Samtidigt som överenskommelsen offentliggörs presenterar Arne Modig, oberoende opinionsanalytiker, i dag en undersökning på DN Debatt som visar att 6 av 10 av Miljöpartiets väljare vill samarbeta med Alliansen.

Enligt Jenny Madestam kan man komma att se samarbeten inom områden som exempelvis småföretagarna. Men hon tror inte att samarbetet kommer att intensifieras alltför mycket.

– Centerpartiet och Miljöpartiet är konkurrenter, så tar man med Miljöpartet i en stor utsträckning hotas Alliansen i sin helhet, säger hon.

Kan Alliansen luckras upp i och med samarbetet?

– Det är den negativa vågskålen. Att knyta upp Miljöpartiet kan bli utarmande för Alliansen, som jag ser det är Centern mest kritiska. Om Annie Lööf vill bli miljöminister är Miljöpartiet en stor konkurrent.

Publisert: