Här dansar Putin med Österrikes utrikesminister

avStaffan Lindberg

NYHETER

En enkel bröllopsdans.

Som spräcker bilden av ett enat Europa.

Österrikes utrikesminister uppmanas att avgå efter att ha bjudit in – och bjudit upp – Vladimir Putin på sitt bröllop.

En enkel bild kan säga mer än tusen ord – också i utrikespolitiken.

Det visar uppståndelsen efter det att den österrikiska utrikesministern Karin Kneissl bjudit in – och dansat med – Rysslands president Vladimir Putin på sitt bröllop på en vingård utanför staden Gamlitz i sydöstra Österrike på lördagen.

1 av 5 | Foto: AFP POOL

På pappret är relationen mellan EU och Ryssland djupfryst, efter landets annektering av Krim och inblandning i kriget i östra Ukraina. De europeiska sanktionerna har steg för steg blivit hårdare, något som slagit mot den ryska ekonomin.

I verkligheten har den gemensamma hållningen inom unionen blivit allt svårare att hålla, efter nationalister har vunnit mark i land efter land.

Skålade på tyska

Inte minst i Österrike.

Där styr det högerpopulistiska och främlingsfientliga FPÖ i koalition med landets konservativa parti. I december 2016 slöt FPÖ ett femårigt samarbetsavtal med Putins maktparti Enade Ryssland.

Karin Kneissl, 53, har en bakgrund som Mellanösternexpert och är formellt obunden politiskt, men är tillsatt av FPÖ.

Vladimir Putin, 65, kom till bröllopet med ett fång blommor, utbringade en skål på tyska och dansade med bruden, enligt bland annat BBC.

”Privat besök”

Allt medan gästerna jublade.

Men på andra håll har reaktionerna varit betydligt mer beska. Redan före bröllopet hade kritiken mot inbjudningen, som anses underminera EU:s gemensamma politik, varit hård. Bland annat krävde politiker från Österrikes gröna parti krävt att Kneissl skulle avgå, enligt The Guardian. EU-parlamentarikern Michel Reimon kallade Putinbesöket ”oacceptabelt”.

Vladimir Putin stannade till i Österrike på vägen till Tyskland, där han under helgen träffade förbundskanslern Angela Merkel för informella samtal. Han kommenterade bröllopet så här, enligt Reuters:

– Det var en trevlig resa. Det var ett privat besök.

Tog med kossackkör

Allt medan kritiker hävdar att några ”privata” besök knappast är möjliga på den här nivån.

Karin Kneissl gifte sig med affärsmannen Wolfgang Meilinger, 54.

Enligt Putins talesperson Dmitry Peskov hade den ryske presidenten med sig följande presenter: en målning av byliv, en antik oljepress och en samovar. Putin ska också ha haft mer sig en egen kossackkör, enligt Reuters.

Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM