Stockholm Pride 2018

Pia Sundhage och Anja Pärson invigde Europride i Stockholm

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Fotbollstränaren Pia Sundhage och slalomstjärnan Anja Pärson höll bejublade tal när Europride öppnade i Stockholm.

Anja Pärson var personlig – och Pia Sundhage stämde upp i sång.

– Det handlade om att det finns människor som vill hindra mig personligen att älska. I won’t back down! säger Pia Sundhage.

På onsdagen skedde den officiella invigningen av Europride på Östermalms IP i Stockholm.

Aftonbladet fick en pratstund med invigningstalarna som båda besökte Pride Park för första gången.

– Det känns bra, det var kul att stå där uppe tillsammans med Pia. Jag såg massa foton från Europride i fjol och tyckte det så jättehärligt ut, så hoppas det blir samma stämning här, säger Anja Pärson till Aftonbladet.

Pärson firar bröllopsdag under Pride

I sitt tal berättade Anja Pärson om när hon kom ut i P1-programmet Sommar 2012, samma år som hon avslutade den alpina karriären efter 19 mästerskapsmedaljer och 42 världscupssegrar.

– För mig var det viktigt att stänga den idrottsliga boken och visa en annan del av mig själv, säger Anja Pärson.

I talet berättade Pärson även att hon och Filippa Rådin firar fyraårig bröllopsdag under torsdagen – vilket varje år envisas med att krocka med Prideveckan.

– I morgon firar jag min bröllopsdag så då kommer vi bara ta det lugnt och göra vad som faller oss in. Men vi ska försöka ta oss tid att gå på paraden på lördag också, säger Anja Pärson.

Pia Sundhage, som också gjorde premiär i Pridesammanhang, sa i sitt tal att hon aldrig velat prata om sin sexualitet under karriären. I stället har hon fokuserat på det hon kan bäst –  att leda världsspelare i fotboll och verka för att fler tjejer och kvinnor ska söka sig till sporten.

”Finns människor som vill hindra mig att älska”

2012–2017 var Sundhage förbundskapten för det svenska damlandslaget som tog silvermedalj i OS i Rio de Janeiro 2016, och hon har även varit förbundskapten för USA och Kina.

Pia Sundhage sjöng också Tom Pettys låt I Wont back down på scenen.

– I won’t back down! Jag hörde låten när jag höll på med talet och så kunde jag inte låta bli att dra några strofer, jag tycker det är så roligt.

Vad handlade låten om för dig?

– Att om det finns människor som vill hindra mig personligen att älska, eller som ser ner på mig på grund av vem jag älskar och vad jag faktiskt gör. Då säger jag att: I won’t back down, I stand my ground, säger Pia Sundhage.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Stockholm Pride 2018: Din guide till festen

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm Pride 2018

Pride

Anja Pärson

Pia Sundhage