Jonas Sjöstedt

Sjöstedt om Åkessons P3-attack: ”Hot mot den fria debatten”

Av: 

Josefin Silverberg

Kenan Habul

NYHETER

Jimmie Åkessons ord i P3:s partiledarutfrågning om att han hade lagt ned P3 om han hade haft makt att göra det möts av hård kritik från flera politiker.

Det är dags att grundlagsskydda public services oberoende menar Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare.

– Det här är ett hot mot public service oberoende och mot den fria debatten och fri media, säger Sjöstedt till Aftonbladet.

SD-ledaren kallar P3 för ”skitkanal” och vänder sig emot de satiriska inslag om partiledarna som kanalen gör under valrörelsen.

– Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 direkt. Jag tycker det är vänsterliberal smörja, säger Åkesson i direktsändning.

Jimmie Åkesson säger till Aftonbladet att han inte har någonting emot public service.

– Jag sa att om jag hade varit chef på public service hade jag lagt ner den här kanalen. Men jag betonad att jag inte är det, att jag är politiker. Jag lägger inte ned radiokanaler. Men jag tycker att P3 är vänsterliberal smörja och det var jag tydlig med i den intervjun.

Sjöstedt: ”Bör skydda public service”

Politisk satir är en självklar del av fri media menar V-ledaren.

– Det är en självklar del av granskningen av politiken och fri media. De länder som SD har som förebild, Polen och Ungern, går till attack mot public service. I Danmark har Dansk Folkeparti lyckats skära ned på finansieringen till public service.

– I det här läget måste vi grundlagsskydda public services oberoende för att se till att inget högerextremt parti kan få inflytande över public service, säger Sjöstedt.

Även Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna i riksdagen, tycker att Jimmie Åkessons uttalande är oroväckande.

– Det tyder på en viss lättkränkthet och stärker mig i min övertygelse att vi måste se till att media står fritt från politiskt inflytande, särskilt public service. Jag är inte förvånad över att han tycker att man kan säga sådana här saker men oroad över hur SD och partier som står nära SD ger sig på media och påverkar media, säger Nylander till Aftonbladet.

Kulturministern: ”Grövsta påhoppet jag hört”

Kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) säger i en skriftlig kommentar:

”Jimmie Åkessons uttalande mot P3 och public service är ett av de grövsta påhopp jag har hört under min tid som kulturminister. Det är tydligt att Sverigedemokraterna är ett parti som utgör ett hot mot det fria ordet.”

Sveriges Radios VD Cilla Benkö säger till DN:

– Ingen politiker bestämmer över innehållet i Sveriges Radio, det gör jag som VD. Det finns inga planer på att lägga ned P3.

Morgan Johansson (S): ”Osar 1930-tal”

Gunilla Carlsson (S), vice ordförande i kulturutskottet är även hon kritisk:

– Det är ett totalt angrepp mot public service; ett politiskt styrande. Det blir väldigt anmärkningsvärt att han som politiker ska tala om vilka kanaler Sveriges Radio ska ha, säger Carlsson till DN.

”SD vill alltså lägga ner en radiokanal av politiska skäl. Det osar 1930-tal lång väg”, skriver justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på Twitter.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jonas Sjöstedt

LÄS VIDARE

Åkesson: ”P3 är vänsterliberal smörja”

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Sjöstedt

Jimmie Åkesson

Public service