Hundratals barn misstänks ha stulits från sina föräldrar

Chilenska myndigheter utreder 371 fall av misstänkt olagliga adoptioner från Chile till Sverige på 70-talet och 80-talet, rapporterar SVT Nyheter.

Barnen ska ha förts bort mot sina biologiska föräldrars vilja.
– Både jag och min bror är stulna, säger adopterade Maria Diemar till SVT.

SVT har tidigare rapporterat om att en chilensk domare utreder ett stort antal fall av misstänkt olagliga adoptioner, bland annat till Sverige.

I en rapport från Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFOF, framkommer nu att chilenska myndigheter utreder 371 svenska fall. Det är omkring 17 procent av de 2 177 adoptioner som har genomförts mellan länderna.

– Man tar de här uppgifterna på stort allvar i Chile. Vi ser givetvis också allvarligt på att det är ett 370-tal svenska fall med i den här utredningen, säger Kristina Svartz, generaldirektör för MFOF.

”Både jag och min bror är stulna”

Maria Diemar och hennes bror är två av de barn som togs från sina föräldrar utan deras vetskap och är enligt SVT två av de fall som utreds.

– Varken min eller min brors mamma har skrivit under några papper där de avsäger sig vårdnaden av oss, säger Maria Diemar till SVT.

Hon och hennes bror har olika biologiska föräldrar, men hamnade i samma familj i Sverige, vilket enligt Maria Diemar pekar på hur omfattande brottsligheten varit.

– Hur sannolikt är det att två stulna barn från olika familjer i Chile hamnar i samma familj i Sverige?, säger hon till SVT.

Maria Diemars bror dödförklarades i Chile efter att han blivit bortförd till Sverige. Först 40 år senare fick hans mamma reda på sanningen.

– Han har varit död för henne i 40 år. Hans dödsdag har varit jättejobbig för henne, säger Maria Diemar till SVT.

Avvaktar chilenska utredningen

Kristina Svartz på MFOF säger att svenska myndigheter nu avvaktar den chilenska utredningen innan man fattar beslut om vidare åtgärder.

– I dag vet vi alltså inte om det har förekommit oegentligheter i de här fallen, det är det som utreds nu.

Publisert:

LÄS VIDARE