Trump kan fällas – av sina egna tweets

Av: Simón Bustamante, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

USA:s president Donald Trump är en minst sagt flitig twittrare – känd för att attackera kändisar och politiska meningsmotståndare.

Men nu kan presidentens twittrande komma att stå honom dyrt.

Den särskilda åklagaren Robert Mueller tänker nämligen granska tweetsen som bevis på att Trump försökt påverka Rysslandsutredningen, skriver New York Times.

Om det är något som USA:s president Donald Trump är känd för så är det sitt outtröttliga användande av sociala mediet Twitter – bland annat för att attackera kändisar och politiska meningsmotståndare.

1 av 3 | Foto: AP
Donald Trumps twittrande ska granskas som bevis på att Trump försökt påverka Rysslandsutredningen.

Inte ens när rådgivare varnat honom för att tweetsen kan komma att skapa juridiska problem för Trump har han upphört med att använda Twitter som megafon.

Nu kan det komma att bita USA:s president i arslet – eftersom hans flitiga twittrande ska granskas inom ramarna för den särskilde åklagaren Robert Muellers ryssutredning, skriver New York Times.

Har pressat Sessions och Comey på Twitter

Enligt tre källor till tidningen är det framför allt Trumps negativa twittrande om justitieministern Jeff Sessions och förra FBI-chefen James Comey som kommer att utredas som möjlig förhalning av rättvisan.

Båda är nämligen nyckelvittnen i Muellers utredning – och presidenten har pressat dem hårt via sitt twittrande.

Robert Mueller uppges vilja utreda om det finns ett större beteendemönster som kan definieras som obstruktion av rättvisan. Det rör sig bland annat om tweets riktade direkt till James Comey och Jeff Sessions om rysslandsutredningen, vilseledande uttalanden från Vita huset samt erbjudanden om benådning av vissa tänkbara vittnen.

Watergate-åklagare: Visar hans sanna avsikter

Jill Wine-Banks, tidigare åklagare för Watergate-skandalen, anser att Robert Mueller har starka bevis för att presidenten har försökt förhala rättvisan, skriver The Hill.

Till kanalen MSNBC säger hon att Trumps twittrande just kan vara ett tecken på det ovan nämnda.

– Det visar på ett beteendemönster som pekar på vad hans avsikter verkligen är. Han skickar signaler: ”Gör som jag vill – annars”, säger hon.

Trumps advokater oroliga

Presidentens advokater menar att inget av det här utgör obstruktion, eftersom det faller under Trumps befogenheter – och anser att han inte ska behöva svara på Muellers frågor om obstruktion.

Men enligt källorna ska några av hans advokater ha uttryckt oro över att den särskilda åklagaren ska lyckas sätta ihop ett övertygande fall, baserat på bland annat tweetsen, som visar på att Trump försökt att påverka utredningen.

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani avfärdar uppgifterna och säger till tidningen att "om man ska obstruera rättvisan så gör man det tystlåtet, inte i det offentliga".

Publicerad: