Nu varnar polisen för hö-bedragare

Foto: Bendiksby, Terje
Hö, eller ensilage som här, är eftertraktat för djurägare, och nu har bedragarna vaknat.

avTT

NYHETER

När torkan gör djurägare desperata av bristen på foder vädrar bluffmakarna morgonluft. Nu varnar polisen för nya former av bedrägerier, där bedragarna påstår sig ha hö att sälja och kräver betalt i förskott.

Expressens Dina pengar rapporterar om att polisen nu gått ut på Facebook och varnar för bedragare som vill sälja hö. Många djurägare försöker förtvivlat få tag på mat till sina djur, och nu skapar foderbrisen ett gynnsamt läge för bluffmakarna. De svarar på annonser från djurägare som vill köpa hö, eller så annonserar de själva.

Kruxet är bra att de kräver betalt i förskott. När djurägaren väl betalt för maten så kommer dock ingen höleverans,

Fenomenet upptäcktes först i Skåne. Polisen i nordvästra Skåne har gått ut på Facebook och varnat.

”Som bekant är den svenska sommaren, hittills, extremt torr vilket tyvärr ställt till med stora bekymmer för djurägare och fodertillgången. I bland annat de sociala medieflödena för närvarande finns ett stort antal inlägg från privatpersoner/företag som säljer hö och ensilage till olika priser. Det handlar om försäljning både inom Sverige men också från utlandet, exempelvis Baltikum”, skriver polisen där, och från polisens nationella bedrägericenter fyller man på med att varningen gäller för hela landet.

– Vi kan inte säga hur många som har anmält det här, men vi kan ha fått indikationer från flera regioner så vi kan säga att det är spritt över riket, säger Jan Olsson, chef för polisens nationella bedrägericenter till Dina pengar.