Folk flydde ut i vattnet

NYHETER

Fyra anhållna efter skottdramat på den fullsatta badstranden

1 av 2 | Foto: BENGT KULÉN
Gärningsmännen sköt från klipporna ner mot stranden, som då var full med badande barnfamiljer.

GÖTEBORG

Den hänsynslösa eldstriden mellan kriminella spred skräck bland barn och vuxna på Näsets badplats i går kväll.

Folk försökte gömma sig bakom stenarna eller slängde sig i vattnet.

En 20-årig man skadades allvarligt.

Två rivaliserande gäng började först slåss med varandra. Det blev ett rejält handgemäng strax efter klockan sex på kvällen. Sedan var det lugnt fram till cirka sju. Då kom det första skottet, uppifrån en höjd.

Ner mot stranden som var full av barnfamiljer.

Det följdes av 15-20 skott, enligt polisen. En källa uppger för Aftonbladet att det rörde sig om det dubbla.

Skottlossning i en kvart

Gänget på stranden besvarade elden.

- De sköt nästan oavbrutet i upp till en kvart. Kulorna slog ner bara några meter från oss i vattnet. Det var ett under att inget barn blev skadat, säger ögonvittnet Javier, 35, till Göteborgs-Posten.

Mariana Niklasson, 31, driver kafeterian vid badplatsen. Den ligger knappt 100 meter från vattnet. Hon säger till Aftonbladet:

- En kille rusade in till mig. Helt chockad. Han hade legat ner när han hörde skotten. När han reste sig upp för att se bättre avlossade de ett till. Kulan tog precis intill honom.

Mariana fick in sina barn i byggnaden och sprang till sin lillasyster som jobbade i kiosken nere vid stranden. Skrikande, livrädda människor försökte sätta sig i säkerhet.

- Det var kaos. Många hoppade i vattnet för att komma undan. Folk sprang upp mot grindarna till parkeringsplatsen, säger hon.

Efter 20 minuter nådde den första polispatrullen till Näset.

Ett 40-tal poliser, polisbåt och helikopter sattes in. Vägen från badplatsen spärrades av. En bil med fyra män i 20-årsålderns stoppades av polisen, skriver Göteborgs-Posten.

Männen och deras bil fördes till polishuset. Polisen fortsatte sökandet efter fler misstänkta på olika adresser i Göteborg.

Tre personer greps och har anhållits. På torsdagen anhölls en fjärde man. De är alla misstänkta för försök till mord. De inblandade är kända av polisen sedan tidigare. Förhören med vittnen och gripna fortsatte under natten.

Det ena gänget är, enligt uppgifter till Aftonbladet, medlemmar i en kriminell sammanslutning. De båda grupperna har attackerat varandra tidigare.

Kulan stannade i bröstkorgen

Den skottskadade mannen fördes till Sahlgrenska sjukhuset. Hans vänstra arm hade genomborrats av en kula. Den hade sedan fortsatt in i bröstkorgen på vänster sida, säger Margareta Bjerkman på Sahlgrenska universitetssjukhusets pressjour. Mannen opererades under natten och hans skador beskrivs som allvarliga, men inte livshotande.

Polisens presstalesman Jan Strannegård säger:

- Ingen utomstående är skadad. De inblandade tillhör inte den vanliga allmänheten. Vi hoppas att folk hör av sig till vår tipstelefon.

Hundpatruller fortsatte i går kväll leta efter vapen. Den tekniska undersökningen har inletts och fler vittnen kommer att höras.

- Man fattar inte riktigt vad som hänt. Det är för jävligt. Det hade lika gärna kunnat vara ett barn som träffats, säger Mariana Niklasson.

Kerstin Danielson