Åtalet mot Madsen: Misshandlade Kim Wall före mordet

Nu har mordåtalet mot Peter Madsen offentliggjorts.

Åklagaren menar att raketforskaren band fast Kim Wall och misshandlade henne innan han dödade henne.

Madsen hade med sig såg, kniv och skruvmejsel ombord på ubåten.

Det var förra veckan som åklagaren meddelade att Peter Madsen åtalas för mordet på frilansjournalisten Kim Wall, 30.

Madsen är misstänkt för mord, sexualbrott och brott mot griftefriden.

Åklagaren: Förgrep sig på henne

Enligt åklagaren var mordet planerat, och har skett genom kvävning eller skärskador i halsen. Den rättsmedicinska undersökningen har inte kunnat fastställa exakt dödsorsak.

Madsen ska ha bundit och förgripit sig på Kim Wall innan han dödade henne. Sedan ska han ha misshandlat henne med slag och stick med ett vasst föremål.

Det var den 10 augusti som Kim Wall åkte med Peter Madsen ut i hans ubåt. Drygt två veckor senare hittades hennes kropp i vattnet utanför Vestamager. Åklagaren menar att mordet ska ha inträffat mellan klockan 22 på kvällen 10 augusti och klockan 10 dagen därpå.

I dag blev delar av stämningsansökan offentligt. Det är praxis i Danmark att åtalet blir offentligt sju dagar efter att det lämnas in till domstolen.

I det framgår att Madsen tagit med sig flera verktyg som såg, kniv och skruvmejsel till ubåten. Han har också haft nylonsnören.

Dessutom ska han ha haft med sig buntband och järnrör. Dessa användes senare till att sänka kroppsdelarna.

Oklart mordmotiv

Det är ännu oklart vad Madsen hade för motiv till att döda Kim Wall. Köpenhamnspolisen har tidigare gått ut med uppgifterna att det fanns filmer på hans dator som visar hur kvinnor blir mördade.

Åklagaren är förtegen om ytterligare detaljer kring mordet och övergreppet.

– Jag har inga ytterligare kommentarer om det, säger Jakob Buch-Jepsen till Aftonbladet.

Madsen åtalas också för att med våld eller hot om våld tvingat sig till sex med Kim Wall. Han misstänks för att grovt ha brutit mot lagen om sjösäkerhet. Åklagaren vill att Peter Madsens ubåt, som är beslagtagen, ska förstöras.

Den rättspsykiatriska undersökning som genomförts visar att Madsen inte lider av en allvarlig psykisk störning, men anses däremot farlig för sin omgivning.

Erkänner styckningen

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Madsen. Enligt Peter Madsens försvarare nekar han till att ha mördat Kim Wall men erkänner att han har styckat henne. Han nekar till att ha förgripits sig på henne, uppger Ekstrabladet.

Till en början hävdade Peter Madsen att han hade släppt av henne efter ubåtsfärden och senare att hon dött genom en olycka.

Rättegången inleds 8 mars och domen förväntas komma 25 april, skriver danska TV2.

Aftonbladet söker Peter Madsens försvarare för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE