Maken till den försvunna tvåbarnsmamman gripen, misstänkt för mord

avKerstin Nilsson

I två veckor har den norska polisen sökt efter den försvunna tvåbarnsmamman Janne Jemtland, 36.

I dag genomfördes husrannsakan i familjens hem.

Hennes make är nu gripen, misstänkt för mord.

Kroppen är dock inte funnen.

1 av 5 | Foto: Geir Olsen/NTB scanpix/TT
Norska polisen söker efter den försvunna Janne Jemtland i Brumunddal under onsdagen.

Sent på fredagskvällen kallade polisen till presskonferens om den försvunna tvåbarnsmamman.

Då meddelade man att man gripit en person, kvinnans make, misstänkt för mord, nu ikväll.

– Vi menar att det finns skälig grund för misstanke om om att maken har begått ett mord, säger åklagaren Julie Dalsveen på presskonferensen.

Fynd under husrannsakan

Maken, som kommer att förhöras under kvällen, greps efter att man gjort kriminaltekniska fynd i samband med den husrannsakan som gjordes tidigare under fredagen.

Vad det är för fynd vill polisen dock inte berätta.

Janne Jemtland är dock inte hittad.

Terje Krogstad vid polisen säger att parets barn nu blir väl omhändertagna.

– Anledningen till att vi väntade så pass länge med en presskonferens var av hänsyn till barnen, så att vi kunde meddela dem på ett så bra sätt som möjligt, säger Terje Krogstad

Blodspår i snön

Tvåbarnsmamman Janne Jemtland försvann från sitt hem utanför Brumunddal, norr om Hamar i Norge, natten till den 29 december.

Till en början betraktade polisen fallet som ett försvinnande, men efter att man funnit blodspår i snön längs två vägar i området utgår man nu ifrån att något har hänt den försvunna tvåbarnsmamman.

Kvällen innan hon försvann hade Janne Jemtland och hennes man varit på julfest. Vid två-tiden på natten kom hon och maken hem i taxi från festen.

Det var då hon senast sågs i sitt hem.

Polisen har dock hela tiden varit väldigt luddig med uppgifter om vem som såg henne sist – och omständigheterna kring det.

Foto: privat

”Straffbar handling”

– Jag vill inte gå in i detalj på vem som har sett och vem som har förklarat vad i den saken. Det jag kan säga är att den sista observationen av Janne Jemtland var i hemmet, som vi har sagt tidigare, säger åklagare Julie Dalsveen till norska TV2.

Klockan 05.50 samma morgon registrerades Janne Jemtlands mobil av en mast i Brumunddal centrum, omkring en mil hemifrån.

På fredagen körde ett stort antal polisbilar in på gårdsplanen till familjens hem för att göra en husrannsakan – något man inte tidigare gjort.

I ett pressmeddelande förklarar åklagaren Julie Dalsveen att man bara gjort mindre undersökningar i hennes hem – nu ville man göra det ordentligt.

– Anledningen till det är att hon har varit borta i 14 dagar. Med det vädret vi har haft, det har varit mycket nederbörd i form av snö och en köldperiod, och med de två blodspår och den inte obetydliga mängden blod, så menar vi efter en helhetsbedömning att det finns skäl att tro att Janne Jemtland är utsatt för en straffbar handling, sa Julie Dalsveen till norska TV2 tidigare i dag

Fraktade bort traktorn

– Nu finns det skäl att genomföra grundligare undersökningar. Det utförs av kriminaltekniker och kommer att ta tid. Bakgrunden till husrannsakan är att det är det sista ställe som Jemtland har setts på, sa Julie Dalsveen till NRK.

På eftermiddagen körde tre bärgningsbilar in på tomten, enligt Hamar Arbeiderblad. Två bilar fraktades sedan bort från familjens hem.

Ännu efter att det blivit mörkt jobbade polisens tekniker i huset och strax efter klockan 20 på kvällen fraktades en traktor bort från parets hem, skriver VG.

Under fredagen sökte kriminalpolisen, Kripos, också igenom en återvinningsstation utanför Hamar.

Anläggningen ligger ett par mil från Brumunddal.

Vill ha fler tips

Driftchefen på återvinningsstationen, Helge Alm, fick i torsdags eftermiddag veta att polisen ville undersöka platsen, skriver NRK.

Vad polisens söker efter har man dock inte gått ut med.

Sökandet efter den försvunna Janne Jemtland fortsätter och polisen tar tacksamt emot fler tips som kan leda till att man finner kroppen.

Hittills har man fått in cirka 200 tips som man nu fortsätter att arbeta vidare med.

Häktningsförhandling kommer att hållas på måndag.

Dagens toppnyheter 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Norge