Irans attack mot Trump: ”Instabil och psykotisk”

avNivette Dawod

Publicerad:

Irans högste ledare Khamenei varnar USA för att lägga sig i landets angelägenheter efter två veckor av protester.

Ayatollah Khamenei skriver på Twitter att Trump ”verkar vara en mycket instabil man”.

Han kallar också den amerikanske presidentens agerande för ”psykotiskt”.

1 av 2 | Foto: HANDOUT / IRANIAN SUPREME LEADER'S WEBSITE

Minst 22 personer har dött sedan protesterna mot regimen i Iran inleddes i flera städer strax före nyår.

3700 personer tros ha gripits, enligt nya uppgifter, långt fler än vad myndigheterna i Iran tidigare har uppgett.

Efter att demonstrationerna nu tycks ha lugnat sig något har bland annat riksåklagaren Mohammad Jafar Montazeri beskyllt USA:s underrättelsetjänst CIA för att ligga bakom demonstrationerna. Det gjorde även den högste ledaren Ayatollah Khamenei i ett tal som sändes i iransk statsmedia under tisdagen.

I talet anklagade han USA och Israel för att ha orkestrerat demonstrationerna, och därefter skruvade han upp tonläget ännu mer på sitt eget Twitterkonto.

Han inledde där en rad tweets med att varna utländska makter från att lägga sig i Irans angelägenheter. Sedan riktade han in sig specifikt på USA och den amerikanske presidentens uttalanden som han gjort om Iran bland annat på Twitter.

”USA:s president säger att Irans medborgare är hungriga. Ser de inte de 50 miljoner amerikaner, eller fler, som svälter i USA? Irans befolkning har levt ett liv i värdighet och ära, och med Guds hjälp kommer deras ekonomiska problem att lösas”, skriver Khamenei.

Sedan fortsätter den högste ledaren med att kalla Trump instabil:

”Den man som styr i Vita huset – han tycks förvisso vara en mycket instabil man – han måste inse att dessa extrema och psykotiska episoder inte kommer att lämnas svarslösa”.

Donald Trump skrev på Twitter i helgen att han själv är ett ”väldigt stabilt geni”, som svar på den skandalbok som just getts ut om hans första år som president.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM