Hyror klara för 800 000 hyresgäster

Publicerad:
Uppdaterad:

Stora variationer mellan de olika bostadsföretagen

Förhandlingarna om årets hyror är nu klara för omkring 90 procent av lägenheterna i de kommunala bostadsföretagen. Hyrorna har i snitt höjts med 1,3 procent.

Variationerna är dock stora.

- Värst är det i Vadstena där hyrorna höjs med nära sex procent. Samtidigt struntar 98 bostadsföretag helt att höja hyran, säger Anders Mattsson vid Hyresgästernas riksförbund.

Sammanlagt är hyrorna klara för 805 000 av allmännyttans omkring 900 000 lägenheter. Därtill kommer cirka 570 000 lägenheter hos privata hyresvärdar. Också de förhandlingarna börjar bli klara och höjningarna ligger i linje med de kommunala bostadsföretagens höjningar på olika orter.

- I stort kan vi säga att vi är nöjda. I genomsnitt höjs hyrorna med 1,3 procent, vilket är något lägre n den beräknade inflationen, säger Anders Mattsson, som ansvarar för hyresförhandlingarna vid Hyresgästernas riksförbund.

I 98 bostadsföretag med sammanlagt 235 000 lägenheter slipper hyresgästerna hyreshöjningar.

- Det här är bostasdsföetag som riskerar att stå med tomma lägenheter om hyran höjs. Men här finns också flera bolag i överhettade Stockholm som fryser hyran, säger Anders Mattsson.

Den högsta hyreshöjningen noteras i Bjärnumshus i Hässleholm med 6,49 procent, medan hyresgästerna i Karlstads Bostads AB får en sänkning med 0,5 procent.

I 15 förhandlingar har parterna inte kunna komma överens och hyrorna har därför bestämts av Hyresmarknadskommittén som består av representanter från de kommunala bostadsföretagens organisation SABO och Hyresgästernas Riksförbund.

De bostadsföretag som återstår är sådana där antingen hyrorna brukar ändras vid andra tidpunkter än den 1 januari eller där varken bostadsföretaget eller hyresgästföreningen begärt några förändringar.

Claes Thunblad, TT

Publicerad: