Säpo missade IS-chatten: ”Omöjligt att komma åt”

Polisens förundersökning visar hur Rakhmat Akilov sökte hjälp och råd via en IS-chattgrupp.

Han pratade öppet om allt från bombtillverkning till religiös vägledning – ändå flög han under Säpos radar.

Inte så konstigt, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det är en enorm volym data. Du måste veta var nålen är i de här gigantiska höstackarna.

Innan attacken fick Rakhmat Akilov hjälp och tips via sociala medier med allt från hur man tillverkade en bomb till religiös vägledning. Det var via appen Zello som Akilov var aktiv i propagandakanalen ”Vägledning till Islamiska Kalifaten”, enligt polisens förundersökning.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp berättar att Zello är en krypterad app som fungerar ungefär som en walkie-talkie. Att komma åt krypterade meddelanden är enligt Ranstorp mycket svårt.

– Den är helt krypterad och fungerar som en walkie-talkie. Man kommunicerar i realtid och man kan ha upp till fem användare på samma kanal. Men det går också att chatta, säger han.

Det ger även Säpo som förklaring till att man misslyckades med att fånga upp Akilov, trots att man hade fått uppgifter om honom redan 2016.

– När det gäller chattkonversationer som sker i krypterade kanaler är dessa i princip omöjliga att komma åt. Det här är ett stort problem för brottsbekämpningen, skriver Sofia Hellqvist, pressekreterare vid Säpo, i ett mejl till Aftonbladet.

Planerade dåd första maj

En av administratörerna för kanalen fick 1 mars ett textmeddelande från Akilov om att han ville genomföra en attack.

”Min mästare jag är i Sverige, jag har inte handlingar, bögparaden kommer att äga rum här den 1 maj, om jag får någon som kan koordinera då utför jag en martyroperation här, om Gud vill.”

Allt tyder på att han blandade ihop första majdemonstrationen med Pride-tåget.

Polisens it-forensiker har lyckats spåra 13 användare på Zello, Telegram, Whatsapp och Facebook Akilov haft kontakt med. Flera av användarna har profilbilder med IS-anknytning.

Vilka de här personerna är vet inte Säpo. Inget tyder på att kontakterna är i Sverige, även om man inte vill utesluta det.

Enligt Säpos PM i förundersökningen vet man inte att dessa 13 personer utgör ett hot mot Sverige i nuläget.

Magnus Ranstorp menar att det är svårt att hitta utländska terrorister på nätet.

– Jag tror att de kan ha använt sig av anonyma telefonkort. De kan också använda sig av Tor (en webbläsare där användaren kan vara anonym, reds. anm.), och olika verktyg som gör att det är svårt att spåra ip-adresserna.

Skickade bilder till chattgruppen

Under dagen för själva attentatet har han nästintill avrapporterat till en av sina kontakter.

Vid 12.45 skickade han två bilder av sig själv där han gör ett handtecken som oftast kopplas till IS. Bilderna är tagna på perrongen i Vårby gård.

Bara dryga tio minuter före attacken skickade Akilov fyra bilder till en av användarna på Zello. På bilderna syns lastbilen som stod parkerad på Adolf Fredriks kyrkogata.

Den sista bilden som Akilov skickade till kontakten var inifrån lastbilen.

Enorm volym data

Magnus Ranstorp menar att det kan vara väldigt svårt att hitta personer som Rakhmat Akilov, även om de öppet uttrycker sig om sina terrorsympatier.

Han har ändå pratat om att svära trohet till IS, göra bomber och att köra på otrogna?

– Ja, men det har han gjort i direktkontakt med en annan och om de inte har fiskat upp det från signalspaningsmyndigheten är det helt omöjligt att se.

Hos Säpo efterlyser man en lagändring för att kunna fånga upp misstänkta terrorister tidigt på nätet.

– Den tekniska utvecklingen har gått mycket fort och vi behöver nu en modern lagstiftning som gör att vi återtar samma förmåga som vi haft tidigare när det gäller att upptäcka terroristnätverk och förhindra att terroristattentat genomförs, skriver Sofia Hellqvist.

Publisert:

LÄS VIDARE