Nyår – en ren mardröm för din kelgris

Foto: ALEXANDER CRISPIN

avChristina Nordh

NYHETER

Hemma värst.
För ditt husdjur är nyåret en ren mardröm.
– Hunden skakar, dreglar, skrapar, försöker gräva sig bort genom parkett och vad du vill – bara för att komma undan, säger ordförande Pekka Olson i Svenska kennelklubben.

Foto: MÅNS ENGELBREKTSSON / SKK
Pekka Olson.

De flesta djur – tama som vilda – påverkas negativt av smällandet under nyårshelgen.
Katter drar sig undan och gömmer sig långt under soffor och i vrår där de känner sig säkra. Hästar försöker ofta förgäves sparka sig ut ur boxar och spiltor.
Men de djur som vi märker av mest när nyårsraketerna avfyras är hundarna.
– Ja, de som är skottberörda försöker ju, precis som katter, fly undan till något ställe som är tryggt. De skakar, dreglar, skrapar, försöker gräva sig bort genom parkett och vad du vill bara för att komma undan. De vill inte gå ut, vill inte äta, vill inte bli rastade, de kissar och bajsar inte överhuvudtaget. De håller sig – de törs inte gå ut. Det är verkligen väldigt, väldigt tydligt, säger Pekka Olson.

Foto: IMAGE SOURCE/SCOTT SCHAFER RM
– Hundar skakar, dreglar, skrapar, försöker gräva sig bort genom parkett och vad du vill bara för att komma undan fyrverkerierna, säger ordförande Pekka Olson i Svenska Kennelklubben.


Det låter som att hundarna har ångest?
– Ja, så tror jag mycket väl man kan beskriva det. Det är inte acceptabelt att berusade människor skjuter ohämmat stora bombliknande raketer. Det ska ju dessutom smälla så mycket som möjligt – till ingen nytta alls, säger Pekka Olson.

I februari i år lämnade Svenska kennelklubben över en namninsamling med 102.000 namn till dåvarande inrikesminister Anders Ygeman.
– Man börjar få en större förståelse för att det inte är så smart att låta vem som helst skjuta vilka raketer som helst när som helst, utan att man faktiskt börjar titta på att begränsa det. Det är ju inte bara hundarna som lider av det här. Jag tror att samhället i övrigt måste sätta ner foten, säger Pekka Olson.

– Jag vet att det pågår lite rörelse i branschen, jag vet att myndigheten för samhällsberedskap, MSB, har börjat titta på den här frågan också. Så det kanske kommer en reglering – som det är i våra grannländer till exempel. I Norge får man inte skjuta upp raketer som står på pinne, alltså vanliga raketer och man har också inskränkningar i tiden när man får använda fyrverkerier.

I år har två kommuner, Lidköping och Boden, bytt ut raketerna mot en lasershow istället. Vad säger du om det?
– Det tycker jag är utmärkt! Det är ju inte bara djuren som lider av det här. Det brinner ju upp hus och människor får livslånga men.
Fotnot: I Sverige finns cirka 1,4 miljoner katter, 890 000 hundar och cirka 350 000 hästar, enligt Jordbruksverket.

Så kan du underlätta för din älskling

• Ta inte ut ditt husdjur där du tror att det kommer att skjutas fyrverkerier.
• Dra för gardiner i ett rum och stäng igen om er. Spela lite musik som förhoppningsvis gör att ditt djur kanske inte fullt ut hör raketerna.
• Försök åka iväg i med ditt husdjur till en annan lugnare miljö. Går inte det, prova med att åka bil så långt bort nyårsfirandet med ditt husdjur under de värsta timmarna.
• Ta in på hotell som tillåter djur. Ring och kolla först, vissa hotell är helt uppbokade.


Fly smällarna och lyxa till det på hotell

RONNEBY BRUNN HOTELL

Var: Ronneby
Rum för djur: 10-15.
– Vi kan fixa fler djurrum om det är så. Egentligen är det bara vid speciella tillfällen som vi har flera rum som nyttjas som speciella djurrum, säger Eva Palmgren på bokningsavdelningen.
Är det fullbokat?
– Nej, fortfarande har vi några rum kvar, men det är inte jättemånga.

Har du märkt av någon ökad efterfrågan på djurrum?
– Nej, det är nog jämnt fördelat över året.


TROSA STADSHOTELL & SPA

Var: Trosa
Rum för djur: Tre.
Är det fullbokat?
– Vi hade fullbokat i mitten av november. Avbokningar blev bokade direkt. Vi har entré, lobby och bistro där får djur vara med – de kan vara med husse och matt, säger vice vd Andreas Turesson.
Har du märkt av någon ökad efterfrågan på djurrum?
– Ja, men vi har stor efterfrågan året runt och våra djurrum är större än normala dubbelrum för att djuren ska få lite mer yta.


HOTELL SÖDRA BERGET

Var: Sundsvall
Rum för djur: Sex.
Är det fullbokat?
– Nej, vi har två djurrum kvar, säger receptionisten Hanna Milling.
Har du märkt av någon ökad efterfrågan på djurrum?
– Ja, det tycker jag. Det är många som har djur och tar med sig dem, men det är framför allt under sommaren.

Därför byter de ut nyårsraketerna till en lasershow 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM

Husdjur

Hundar

Katter

Hästar

Ångest

Hotell