Putins nyårshälsning till Trump: Vill ha mer samarbete

avGustaf Tronarp

Rysslands president Vladimir Putin efterlyser ett ”pragmatiskt samarbete” med USA:s Donald Trump.

I sin nyårshälsning säger Putin att en bättre relation mellan länderna skulle göra världen säkrare, rapporterar AFP.

Foto: Kirill Kudryavtsev / AP

Vladimir Putin har levererat sin traditionsenliga nyårshälsning till världens högsta politiska ledare. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att den ryske presidenten särskit riktar sig till en amerikanska kollega Donald Trump.

I ett uttalande från regimen i Kreml heter det att Putin efterlyser ett ”pragmatiskt samarbete” med USA. Enligt Putin skulle det göra världen till en tryggare plats.

”En konstruktiv rysk-amerikansk dialog behövs särskilt för att stärka den strategiska stabiliteten i världen”.

Har hopp om Syrien

Bland de andra ledarna som Putin framför hälsningar till finns Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Syriens ledare Bashar al-Assad.

Till al-Assad sa den ryske presidenten att han ”innerligt hoppas att de viktiga positiva förändringarna kommer att fortsätta i Syrien” under 2018.

”Förtjänar respekt”

Relationerna mellan Vladimir Putin och Donald Trump har varit en av de centrala följetongerna i den globala politiken under året.

Trump har fått stor uppmärksamhet för flera positiva uttalanden om den ryska presidenten. Även Putin har smickrat den amerikanska ledaren.

– Trump förtjänar att bli respekterad av det amerikanska folket, sa han i höstas.

Både CIA och FBI har konstaterat att det finns bevis för att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet. Putin har dock förnekat det – och Donald Trump har vid upprepade tillfällen sagt att han tror på presidenten.

– Han säger att han absolut inte lagt sig i vårt val. Varje gång han träffat mig, säger han: ”Jag gjorde det inte”. Och jag tror, jag tror verkligen, att när han säger det så menar han det, sa Trump i november.

ARTIKELN HANDLAR OM