Älg föll ner i Göta Kanal – räddades ur slussen

NYHETER

En älg föll under fredagskvällen ner i Göta Kanal.

Tack vare en lyckad räddningsinsats kunde älgen skaka av sig situationen och springa till skogs.

– Älgen verkade vara helt oskadd, förutom att jag kan tänka mig att den var ganska chockad, säger Mikael Kalered, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Götaland.

1 av 2 | Foto: Niklas Luks

Vid 22.02 fick räddningstjänsten larm från en privatperson vid Klämmans sluss, nära Västra Husby i Östergötland.

En älg hade ramlat ner mellan portarna i själva slussen.

– Personen som bodde där uppmärksammade att det var någonting utanför. När han går ut ser han att det sitter en älg i slussbassängen, som inte kan ta sig upp, säger Mikael Kalehed, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland.

Räddningstjänstens personal från en station i Söderköping åkte till platsen med ett manskap och utrustning som används för att ta upp älgar, hästar och andra större djur som trillat i vattnet.

– Grabbarna och tjejerna gör ett jättebra jobb, och lyckas få upp djuret ur bassängen. Veterinär gör en besiktning av djuret, och efter att älgen fått vila lite så reser den på sig, skakar av sig det värsta och beger sig till skogs. Älgen verkade vara helt oskadd, förutom ganska chockad, kan jag tänka mig, säger Mikael Kalehed.

Hur gör man för att få upp en älg ur en kanal?

– För det första måste man göra en riskbedömning för personalen. Det är ett vilddjur, som är väldigt stort både till storlek och tyngd och kan ju både stångas och sparkas. Men så får man använda speciella lyftanorningar, och med kranar och vinchar på ett försiktigt sätt lyfta upp och hjälpa älgen på traven lite, vi låser inte benen eller så. Och det lyckades ju väldigt bra.

– Så det var en lyckad historia och insats för vår del, säger Mikael Kalehed vid räddningstjänsten.