Ytterligare tre fall av mässling: ”Kommer sannolikt fler”

NYHETER

Under måndagen konstaterade Västra Götalandsregionen att ytterligare tre personer har insjuknat i mässling i Västsverige.

Smittan har spridits både inom vården och i övriga samhället och nu avråder regionen från sjukhusbesök som inte är absolut nödvändiga.

– Eftersom vi nu ser att smittan sprids i samhället avråder vi från besök på sjukhuset som inte är nödvändiga, säger Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Vi kan i dag måndag 8 januari konstatera ytterligare tre fall av mässling. Det är nu totalt 22 fall som kommit till vår kännedom. Detta är väntat eftersom mässling är den mest smittsamma sjukdom som vi känner till, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen i ett uttalande.

Smittspridning av mässling har skett såväl inom vården som i övriga samhället, enligt Västra Götalandsregionen. Under måndagen konstaterades ytterligare tre fall där personer smittats.

– I nuläget bedömer vi att nya fall av mässling kan dyka upp 18 dygn efter senast möjliga smittotillfälle. Det innebär att fler fall sannolikt kommer att dyka upp inom närmsta veckorna, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i uttalandet.

Samtliga akutmottagningar, vårdcentraler, jourcentraler, andra vårdenheter och sjukhus i regionen har informerats om mässling och det pågående utbrottet. Informationsskyltar finns uppsatta vid mottagningarna och flera akutmottagningar har grindvakt.

För att förhindra smittspridning avråder nu landstinget från onödiga sjukhusbesök Det är viktigt att minst möjliga antal personer följer med en patient vid sjukhusbesök, skriver regionen i ett pressmeddelande under måndagseftermiddagen.

– Eftersom vi nu ser att smittan sprids i samhället avråder vi från besök på sjukhuset som inte är nödvändiga. Detta innebär inte att vi inför besöksförbud. Måste man besöka en närstående som är inlagd på sjukhuset får man givetvis göra detta, men planera besöket med eftertanke, säger Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Symtom på mässlingen 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM