Efter IS: Vad händer i Syrien nu?

NYHETER

Kriget mot IS tycks vara över. Oppositionen är i spillror.

Vad händer i Syrien nu?

Aftonbladets utrikesreporter Nivette Dawod svarar på fyra frågor om Syriens framtid.

Är det fortfarande krig i Syrien?

– Ja. Men striderna har gått in i en ny fas. Flera experter talar om ett Syrien 2.0, där regimen gått som främsta segrare ur det snart sju år långa inbördeskriget. Nedtrappningszoner har införts i flera delar av landet, och det talas om återuppbyggnad av miljonstaden Aleppo.

Men i en av zonerna, staden Idlib, som huserar många internflyktingar, utför den syriska armén och Ryssland en massiv offensiv mot både al Qaida-kopplade grupper och den mer moderata oppositionen. En grupp IS-terrorister finns också kvar i gränsstaden Deir Ezzor, där både syriska armén och den arabisk-kurdiska koalitionsgruppen SDF deltar.

Varför har Turkiet börjat bomba i Afrin?

– En ny front har öppnat sig i den kurdiska enklaven i norra Syrien, dit många syrier tagit sin tillflykt. Där styr bland annat YPG, en kurdisk milis som ingår i SDF, som i sin tur fått USA:s stöd för att besegra IS. Turkiets president Erdogan stämplar YPG som en terrororganisation, med kopplingar till turkiska kurdgruppen PKK.

Med argumentet att landsgränsen mellan Syrien och Turkiet måste ”hållas ren” gick turkiska styrkor i regionen den 20 januari, under en offensiv vid namn ”Operation olivkvist”. Den syriska regimen har i milda ordalag fördömt operationen, precis som bland annat USA, medan Ryssland tros ha godkänt det hela, eftersom man flyttat sina militärobservatörer från området. Oppositionen är å sin sida mycket splittrad av Turkiets agerande.

Foto: SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Vad är det som händer i Damaskus förorter?

– Flera förorter till Damaskus har sedan krigets begynnelse bebotts av det som i början kallades för ”rebeller”. I dagsläget handlar det om en spretig skara av allt från oppositionella medborgare med stöd av Fria syriska armén, FSA, till grupperingar med kopplingar till olika extremistorganisationer.

Det har lett till att delar av eller hela förorter belägrats av regimen, i ett försök att krossa oppositionen, vilket resulterat i akutlarm om svält och humanitär katastrof i bland annat förorten Ghouta, där 400 000 människor bor. Även Ghouta ingår i nedtrappningszonerna, men uppgifter om regeringsbombningar kommer trots det då och då från området.

Gång på gång kommer rubriker om olika fredssamtal, hur går det?

– Dåligt. Här blir det tydligt hur många aktörer det finns i det syriska inbördeskriget. FN har utsett ett särskilt sändebud till Syrien, Staffan de Mistura, efter att tidigare sändebud lämnat uppdraget. Samtal har hållits i FN-regi och i europeisk kontext och nästan varje gång har någon sida vägrat delta eller hoppat av i sista stund.

De fredssamtal som tycks ha nått längst är de som hållits direkt mellan länder som stödjer olika sidor i kriget. Ett sådant, i Kazakstan, ledde till de så kallade nedtrappningszonerna 2017. Det som från början var en knäckfråga, om Bashar al-Assad kan fortsätta vara landets president, tycks numera vara helt avförd från agendan.

Syriens tragedi i 5 siffror 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM