Nyheter

Austronauter seglade ner mot jorden

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Landade på stäpp i Kazakstan

Efter mer än ett halvår i rymden återvände två astronauter och en kosmonaut till jorden på söndagen.

Med hjälp av en rysk Soyuz-kapsel landade de lyckligt på marken.

– Det känns bra att vara hemma, sade amerikanen Don Pettit.

Ryske Oleg Kononenko, amerikanske Don Pettit och holländske Andre Kuipers har alla tillbringat mer än sex månader i rymden.

Efter drygt tre timmars färd från den internationella rymdstationne landade de tre männen på en stäpp i Kazakstan strax efter klockan 12 lokal tid på söndagen, rapporterar AP. Ryska tjänstemän omgav snabbt kapseln och tog fram stegar för att lyfta ut de tre astronauterna.

"Bra att vara hemma"

Kononenko var den första som lyftes ur kapseln. Enligt AP såg han blek och trött ut men medicinsk personal på plats konstaterade att hans hälsa var bra. När amerikanen Pettit hjälptes upp ur kapseln hördes han säga:

– Det känns bra att vara hemma.

De tre männen lyftes ner i fåtöljer för fotografering innan de togs in i ett tält för ytterligare medicinska kontroller.

Astronauterna fördes sedan vidare till Houston i Texas där de ska genomgå medicinska undersökningar.

Bloggade i rymden

Kuipers, som också är läkare, har bland annat gjort experiment som rör forskningen kring benskörhet, migrän och immuncellers död, skriver den europeiska rymdstyrelsen ESA i ett pressmeddelande, enligt TT. 

Innan avfärden från ISS skrev Don Pettit på sin Nasa-blogg:

”Jag hoppas att mina små försök här har lagts till som ett sandkorn till stranden av kunskap och att det kan leda till att en framtida generation kan komma att kalla rymden för sitt hem.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert: