”Björklund har skött det väldigt dåligt”

Åsa Romson gäst i ”Oj, vilken dag!” – då gick hon till attack mot ministern

Miljöpartiet tänker fortsätta kämpa för att vara ett tredje, grönare, politiskt alternativ.

Aftonbladet frågade ut språkröret Åsa Romson om varför det är så viktigt att sänka momsen för cykelreparationer.

– Jag är trött på produkter vi köper billigt som inte går att laga, säger hon i Aftonbladets utfrågning "Oj vilken dag".

Väljer inte sida – än Åsa Romson, språkrör i Miljöpartiet, gästade programmet ”Oj, vilken dag!”. Hon undvek att svara på frågan om vem de kan tänka sig bilda en eventuell regering med. Romson flankeras av Aftonbladets Karin Magnusson, till vänster, och Lena Mellin.
Väljer inte sida – än Åsa Romson, språkrör i Miljöpartiet, gästade programmet ”Oj, vilken dag!”. Hon undvek att svara på frågan om vem de kan tänka sig bilda en eventuell regering med. Romson flankeras av Aftonbladets Karin Magnusson, till vänster, och Lena Mellin.

Miljöpartiet öppnade sin dag i Almedalen med ett utspel om sänkt moms för bland annat cykelreparatörer och skomakare. Partiet vill se en momssänkning med till 12 procent.

– Det behöver bli lättare och billigare att reparera saker. Jag är trött på produkter vi köper billigt som inte går att laga, vi vill göra det enklare att reparera, säger Åsa Romson.

Miljöpartiet vill med förslaget skapa ett mer hållbart konsumtionssamhälle samtidigt som folkhälsan blir bättre.

Viktig fråga även för landsbygden

Miljöpartiet har enligt en färsk undersökning i DN tappat väljare i glesbygden och i småstäder. Men att cykelreparationsförslaget främst riktar sig till storstadsbor håller Romson inte med om.

– Det är en viktig fråga för landsbygden också. Många är sura att de inte får cykelleder mellan de små orterna till exempel, säger hon.

Inget besked om framtida samarbete

På frågan om hur Miljöpartiet ställer sig till ett eventuellt framtida regeringssamarbete, eller ett allianssamarbete, säger Romson att det är för tidigt att säga. Vem hon vill se som framtida statsminister är heller inget hon vill avslöja.

– Den kommer jag antagligen svara på senare, säger hon och tillägger att om väljarna tycker att det är viktigt att få ett besked innan valet kommer partiet troligtvis också ge ett besked i frågan.

"Björklund har skött skolfrågan väldigt dåligt"

Åsa Romson passade även på att ge en rejäl känga till utbildningsminister Jan Björklund (FP) som hon anser dikterar skolpolitiken med sina majorskunskaper.

Miljöpartiet vill röra om i grytan, göra det svårare för vinstdrivande företag i skolan och se till att läraryrket återfår sin glans. 

– Han (Jan Björklund) har skött det väldigt dåligt. Ingen kan längre hålla reda på alla reformer. Det behövs en större debatt om skolan som fokuserar på kompetensutveckling, säger hon.

Publisert: