Almedalen 2012

Räddningen: hans nya lag

Av: 

Elisabeth Marmorstein

NYHETER

Reinfeldts innersta krets är upplöst Så blir M:s nya toppteam inför valet

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.
Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Han har separerat från en av sina viktigaste rådgivare och förlorat flera avgörande nyckelspelare.

Men den ”andra halvan av hjärnan” – Anders Borg – finns kvar.

Nu bygger Fredrik Reinfeldt upp det nya lag som ska vinna valet åt honom en tredje gång.

Aftonbladet har kartlagt statsministerns innersta krets.

TEAMET SPLITTRAT Reinfeldts förra topplag med bland andra Borg, Littorin och Odenberg är sedan länge ett minne blott. Bara Anders Borg finns kvar. Nu har statsministern börjat bygga ett nytt lag. Om det blir lika bra som det förra återstår att se vid valet 2014.

I går kväll anlände Fredrik Reinfeldt till Visby. När han i kväll kliver upp på ­scenen för sitt åttonde ­Almedalstal gör han det med en ny kärna av nära medarbetare vid sin sida.

Efter sex år som statsminister har han förlorat nästan alla de nyckelpersoner som var med och revolutionerade Moderaterna. Ulrica Schenström, Sven Otto Littorin och Mikael Odenberg är borta. Stats­sekreteraren HG Wessberg och talskrivaren Kristoffer Tamsons likaså.

”Han försvinner”

Per Schlingmann finns kvar som chefsstrateg i partiet, men Aftonbladets källor är övertygade om att hans projektanställning i Moderaterna bara är en ­sista hållplats före ett liv ­utanför partiets innersta. Och en person som är på väg bort är redan borta för Reinfeldt, eller ”Frippe”, som han ibland kallas av ­sina medarbetare.

– Han försvinner ut ur Fredriks inre cirkel. De som ingår i hans gäng får inte ha sina lojaliteter någon ­annan­- stans, det är han mycket ­öppen med, säger en källa.

Schlingmann själv är hemlighetsfull.

– Vad jag ska göra sen återkommer jag till.

Det är lunchtid en solig torsdag för drygt en månad sedan. Fredrik Reinfeldt korsar Gustaf Adolfs torg på väg mot statsrådsberedningen. Två Säpovakter följer honom, bara ett par meter bakom.

Statsministern ser ut att vara i sin egen värld.

Göran Perssons sammanfattning av livet som statsminister känns träffande för den som ser Moderatledaren denna varma vårdag:

”Aldrig ensam – alltid ensam.”

Men den i särklass viktigaste personen, finansminister Anders Borg, har inte lämnat Reinfeldts sida.

– Han är viktigare än någonsin nu när andra har försvunnit, säger en person med insyn.

Anders Borg beskrivs som Reinfeldts ”andra halva av hjärnan”. Duon nära nog delar på ledarskapet för Moderaterna.

För de flesta i partiet är Borg den självklare efterträdaren. Men alla i den innersta kretsen vet att han aldrig skulle utmana Reinfeldt.

Han vill helt enkelt inte bli partiledare.

Bara Borg är kvar

Därför har Reinfeldt råd att vara generös mot sin finansminister, vilket är en grundbult för deras relation.

Borg är både idésprutan och den som vågar slå näven i bordet.

Helst ska en statsminister ha flera ”djävulens advokater”. Reinfeldt har bara Borg kvar.

Samtidigt beskriver medarbetarna Fredrik Reinfeldt som en modern och lyssnande ledare som ogillar hierarkier.

– Hela Fredriks ledarstil är extremt icke-hierarkisk. Det som räknas är vad som sägs, inte vem som säger det, säger en källa.

I Reinfeldts nya lag ingår bland andra gruppledaren Anna Kinberg Batra och partisekreteraren Kent Persson. Men eftersom de inte ingick i den innersta kretsen på resan mot nya Moderaterna kan de aldrig få samma starka ställning hos Reinfeldt, enligt Aftonbladets källor.

– Han värdesätter processen, att få fram politiken och strategin. Förutsättningarna för det finns inte riktigt där ännu, säger en person med insyn.

Separationen från hustrun Filippa har påverkat Moderatledaren på flera sätt. Dels eftersom han är en familjeman som fungerar bäst när allt är lugnt på hemmaplan. Dels för att Filippa alltid varit ett viktigt bollplank, särskilt när det gäller partiets inre liv.

Inga politikpolare

På det privata planet umgås Fredrik Reinfeldt nästan uteslutande med människor utanför politiken. Flera personer vittnar om att de närmaste vännerna har blivit ännu viktigare efter uppbrottet från Filippa.

Det har även hans mamma Birgitta Reinfeldt blivit. Hon är ledarskapskonsult och har alltid varit en viktig rådgivare för sin äldste son.

– Hon är en oerhört central person för honom, säger en moderat.

Efter sex år som statsminister har den inre cirkeln förändrats totalt. Men det är inte bara personer som har försvunnit. Även den positiva ”nybyggaranda” som fanns tidigare är borta. Nu är ambitionen att blåsa liv i den igen. Frågan är om det ­lyckas.

Statsministerkretsen – de är hjärnorna som hjälper Reinfeldt i dag

Anders Borg, 44, finansminister: Huvudarkitekten bakom nya Moderaterna står både för de politiska förslagen och de strategiska övervägandena. Statsministern ringer sin finansminister varje kväll.

Anna Kinberg Batra, 42, gruppledare: Håller ordning på trilskande ledamöter och är en nyckelspelare när det gäller att lotsa minoritetsregeringens beslut genom riksdagen.

Mikael Sandström, 45, statssekreterare: Reinfeldts man i samordningskansliet. Inget beslut lämnar regeringskansliet utan att ha passerat samordningen. Har varit med sedan 2003.

Beatrice Ask, 56, justitieminister: Har alltid stått Reinfeldt nära. Andre vice partiordförande. Reinfeldts generationsbrygga mellan gamla och nya moderater.

Kent Persson, 41, partisekreterare: På väg att bli en nyckelspelare trots sin tuffa start. Ska personifiera nya Moderaterna. Beskrivs som strategisk och duktig på samtalskampanjer.

Gunilla Sjöberg, 51, biträdande partisekreterare: Partiets främsta opinionsanalytiker är ett viktigt bollplank som känner sin partiledare mycket väl. Bor i Täby och är tung i Reinfeldts eget partidistrikt.

Hans Lindblad, 52, statssekreterare på finansdepartementet: Borgs närmaste man och upphovsman till jobbskatteavdraget. Siffernisse som var med när nya Moderaterna föddes.

Johan Berggren, 32, planeringschef och talskrivare: Färsk på posten. Kommer från Borgs mäktiga budgetavdelning.

Carl Bildt, 62, utrikesminister: Reinfeldts viktigaste bollplank i utrikesfrågor. En av få som kan dyka upp oanmäld hos Reinfeldt.

Privata kretsen – Här får han stöd utanför rollen som statsminister

Birgitta Reinfeldt, 70, mamma och ledarskapskonsult: Extremt betydelsefull både som stöd och som sparringpartner vad gäller Reinfeldts personliga utveckling. Ännu viktigare efter separationen.

Per Sörman, 47: Kompis från lågstadiet. Värvade Reinfeldt till MUF. Egenföretagare, bor i Täby.

Janne Frykhammar, 47: Barndomskompis från Täby. Vice vd Ericsson.

Christer Söderberg, 47: Ungdomskompis, lärde känna Reinfeldt i MUF för 23 år sedan.

Johan Nygren, 47: Barndomskompis från Täby. Pilot på SAS.

Nyckelpersonerna – Reinfeldts högra (och vänstra) händer

Per Schlingmann, 42, chefsstrateg: Främste krishanteraren. Målar upp Reinfeldts berättelse om Sverige. Inte involverad i processen att räkna fram de politiska förslagen men sätter dem i ett sammanhang.

Gunilla Carlsson, 49, biståndsminister: Förtrogen sedan MUF. Värvade Borg och Littorin till partitoppen. Förste vice ordförande.

Ulf Kristersson, 48, socialförsäkringsminister: Spelar en allt viktigare roll. Fungerar väl ihop med Reinfeldt tack vare att de har samma syn på nya Moderaterna.

Katarina Areskoug, 46 statssekreterare: Avgörande bollplank i utrikes- och EU-frågor.

Gunnar Wieslander, 49, statssekreterare: ”Chefsmaskinist” på myndigheten regeringskansliet. Knyter ihop SB, UD och försvarsdepartementet. Förste statssekreteraren som inte sitter i partiledningen.

Moa Berglöf, 32, politiskt sakkunnig och talskrivare: Nyckelspelare i vardagen. Tar fram underlag och bollar fram talen ihop med Reinfeldt.

Roberta Alenius, 33, presschef: Lojal fotsoldat som håller media på armlängds avstånd och är Reinfeldts språkrör mot journalister.

De har lämnat Fredrik Reinfeldt – lagmedlemmarna vid valet 2006

Sven Otto Littorin, 46, fd arbetsmarknadsminister: Partisekreterare när nya Moderaterna föddes. I dag konsult i London.

Ulrica Schenström, 40, fd statssekreterare och presschef: ”Hon har givit färg åt min tillvaro”, sa Reinfeldt när han sparkade henne 2007. Konsult på Hallvarsson och Halvarsson.

Mikael Odenberg, 58, tidigare försvarsminister och gruppledare: En av nyckelpersonerna bakom nya Moderaterna. Generaldirektör på Svenska kraftnät.

HG Wessberg, 60, fd statssekreterare: Var strateg i både partiledningen och det inre kabinettet med de andra alliansledarna. I dag ledamot i europeiska revisionsrätten.

Kristoffer Tamsons, 35, fd planeringschef, stabschef och talskrivare: Konsult på Hallvarsson och Halvarsson.

Niclas Bengtsson, 40, fd planeringschef och pressekreterare: Konsult på Kreab.

Nicola Clase, 47, fd statssekreterare: I dag ambassadör i Storbritannien.

Oscar Hållén, 29, fd pressekreterare och politiskt sakkunnig: I dag biträdande jurist på White & Case.

Edward Unsgaard, fd pressekreterare: I dag konsult.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2012

Almedalsveckan