Frida har inte råd med mat

25-åringens budget: 500 kronor att köpa livsmedel för – i månaden

måste leva snålt  När 25-åriga Frida går i mataffärer får hon panik. ”Jag tänker att jag måste få så mycket mat som möjligt för så lite pengar som möjligt. Vissa perioder har jag levt på knäckebröd, det har varit det enda jag ätit”, säger hon.
måste leva snålt När 25-åriga Frida går i mataffärer får hon panik. ”Jag tänker att jag måste få så mycket mat som möjligt för så lite pengar som möjligt. Vissa perioder har jag levt på knäckebröd, det har varit det enda jag ätit”, säger hon.

Matkontot är 500 kronor per månad.

Frida, 25, får kämpa för att få tillvaron att gå ihop.

– Vissa perioder har jag levt på knäckebröd, säger hon till Aftonbladet.

Frida är van att tjäna sina egna pengar, ända sedan hon som 14-åring fick extraknäck på hotell har hon ­arbetat vid sidan av skolan.

I dokumentären ”Ingen är vän med en fattig” i Sveriges Radio berättar hon att hon de senaste tio åren jobbat som timvikarie på tre olika ställen. Men hon har aldrig varit nära en fast anställning eller vikariat, utan har ringts in med kort varsel till de olika ­jobben.

Har skadat armen

Efter att ha serverat och burit tungt på nattklubbar varje helg sa kroppen i från. En sjukgymnast ­konstaterade att Frida har en förslitningsskada i armen.

– Jag jobbade på ändå, men till slut fick jag säga till chefen att jag hade ont, ­säger Frida.

Sedan i november förra året har hon knappt fått några jobb. I april blev hon inringd tre gånger.

För andra gången i sitt liv har hon nu tvingats söka ­socialbidrag. Men pengarna räcker ändå inte, Frida ligger flera månader efter med hyran.

Måste hyra ut sitt hem

Nu kommer hon att tvingas hyra ut sin lägenhet. Vart hon själv ska ta vägen vet hon inte.

I dokumentären berättar hon att hon har varit tvungen att stjäla toalettpapper på ­restauranger, eftersom hon ­inte har haft råd att köpa eget.

Frida uppskattar att hon lägger ut max 500 kronor per månad på mat. Och hon tycker att det är svårt att gå i mataffärer.

– Jag får panik, jag kan ­inte handla. Jag börjar ­gråta där inne. Jag tänker att jag måste få så mycket mat som möjligt för så lite pengar som möjligt. Vissa perioder har jag levt på knäckebröd, det har varit det enda jag ätit.

Drömmen: Jobba på tv

Drömmen är att bli barnprogramledare. För att komma dit har hon till ­hösten sökt utbildningar vid Malmö högskola.

– Jag önskar mig en ­inkomst som betalar hyran och min mat. Jag vill kunna känna mig lugn. I min familj finns det inte att pappa ­eller mamma betalar. Ingen i min familj har pengar, och om de haft det så är det deras pengar.

Fridas matdagbok den 2 januari i år

4 små amerikanska pannkakor

Te

Tre mackor

200 g bacon

3 msk crème fraiche

Popcorn

3 choklad­bitar

Vatten

Namn: Frida.

Bor: Malmö.

Ålder: 25 år. Gör: Timvikarie i krogbranschen på nattklubb där hon står i kassan ­eller bakom baren, på lunchrestaurang och som ­städare. Tidigare har hon jobbat med ­Sveriges ­Radio P3:s ”Din gata” i Malmö.

Inkomst: Mindre än 60 000 kronor om året.

Publisert: